Dat grimmige gezicht staat Dordt helemaal niet…


KnokkenNee, het is niet dat ik iets tegen Oranjesupporters heb hoor, al weet elke voetballiefhebber dat je tussen dit soort types veel zwakke carbonaftreksels van échte supporters tegenkomt. Met échte supporters bedoel ik clubsupporters en de mooiste voorbeelden daarvan wonen in Dordrecht. De fanatiekste aanhangers van onze lokale FC hebben een prachtig voetbaljaar achter de rug en lopen alweer een tijdje op wolken. Dat is ze van harte gegund, want zij stonden er ook in magere jaren en ze reisden óók in tijden dat er ‘weinig te halen’ viel trouw mee naar, pak hem beet Maastricht, Volendam of Helmond om hun ploeg bij te staan. En dát is dus het verschil tussen het gros van die Oranjesupporters die ik apelazarus op het Scheffersplein tegenkom en heuse FC Dordrecht-aanhangers… die laatste groep wordt namelijk niet gedreven door drank, maar door clubliefde en liefde voor het spelletje. Om jaren te kunnen wachten op succes en om tijdens wedstrijden te genieten van incidentele hoogstandjes en om óók verliespotjes op bitterkoude en drijfnatte avonden te kunnen verdragen, moet je wel héél veel van je club en van de voetbalsport houden. Naar Oranjesupporters kijk ik altijd met enige argwaan. Zijn ze nou met voetbal bezig of zijn ze alleen maar uit op een feestje? Ach, ik heb helemaal geen bezwaar tegen net-niet-voetbaltijgers die zich een oranje shirtje of zo’n idioot juichpak hijsen om maar met de kudde te kunnen meehossen. ,,Hè, jij houdt toch helemaal niet van voetbal?” vroeg ik afgelopen zondagavond op de Visstraat aan een voormalig buurman, tevens notoir innemer, die met een Oranje sombrero op z’n kale kop vrolijk toeterend meehuppelde met de meute. Ik schoot in de lach vanwege zijn antwoord. ,,Hoezo voetbal? Gaat dit over voetbal dan? Ik dacht al, wat valt Koningsdag laat dit jaar…’’ Ach, ik gun iedereen zijn of haar feessie. Helaas herbergt mijn stad ook halftalers die zo’n feestavond graag afsluiten met een potje matten op straat. Het grimmige gezicht dat mijn stad afgelopen zondagavond vertoonde bezorgt me nog steeds koude rillingen. Dat gezicht staat Dordt helemaal niet. Laten we het leuk houden, alsjeblieft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s