Je mag wél kiezen maar alleen voor dat ene…


kiezenIn dit goed geordende landje is zo’n beetje alles afgekaderd en als het om stedelijk gebied gaat snap ik dat nog wel: dat ene straatje maakt deel uit van een woonerf, dus moet je daar stapvoets rijden en via dat andere weggetje ga je de stad uit en dus mag je daar dan weer wat harder. Plassen doe je op een toilet en niet tegen de voordeur van de buurman, een pintje drink je in de kroeg en niet op de trap van het Stadhuis en in het zonnetje liggen doe je meestal in een park en niet midden op het fietspad. So far, so good, in de stad dus. Maar bestuurders hebben steeds vaker de neiging om ook in de buitengebieden zoveel mogelijk piketpaaltjes te willen slaan. Neem nou die polder Buitenland in Heerjansdam. Da’s gewoon een polder, een mooie polder, een fijne polder. Niks mis mee, die moet je gewoon lekker polder laten wezen, vindt elke rechtgeaarde Heerjansdammer. Ja, ho even, zegt de gemeente Zwijndrecht, waar Heerjansdam onder valt… ‘gewoon polder’ dát kan niet, je moet natuurlijk wel weten waar je aan toe bent als je ergens rondhuppelt. Nee, laten we er een recreatiegebied van maken, want er ligt nog ergens een subsidiepotje te lonken en straks is dat potje zomaar ineens weg. De Heerjansdammers, zo bleek tijdens een informatieavond over de toekomst van dit buitengebied, willen maar één ding: die polder naast het dorp gewoon met rust laten, maar dát bleek tijdens die informatieavond helemaal geen optie te zijn. Heerjansdammers de smoor in en dus besloten de Zwijndrechtse wethouder Henk Mirck en Marc Janssen van de dienst Landelijk Gebied om er, op die bewuste avond, dan maar wél een optie van te maken. Heerjansdammers weer blij, want ‘de polder de polder laten’ was immers waar ze voor eh… opteerden. Maar, ‘no way José in Hajédé’, want deze optie, zo werd al direct fijntjes duidelijk gemaakt, is natuurlijk wel een kansloze optie. Kortom, je biedt je toehoorders de keuze tussen kroketten of frikadellen, maar je roept al bij voorbaat dat er géén frikadellen zijn.
Dat noem ik nou een gevalletje polderkolder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s