Een dief op You Tube: ‘lekker puh’ of bedenkelijk?


DiefstalNou… die gozer is mooi de Sjaak was de eerste gedachte die mij bekroop toen ik het filmpje voor het eerst zag , want tussen al die kijkers zal toch minstens wel één persoon zitten die de dief herkent en even een belletje naar de politie pleegt.
Precies acht seconden duurt het filmpje dat afgelopen maandag is opgenomen door een beveiligingscamera in het Sliedrechtse Albert Heijn-filiaal aan het Burgemeester Winklerplein. We zien een wat gezette, kalende man van rond de 40 in het gangpad van de supermarkt staan. Hij ziet hoe een oude vrouw even haar boodschappenwagentje, met daarin haar tas, uit het oog verliest omdat zij knielt om, laag in de schappen, iets te pakken. Precies op dat moment doet hij een greep in haar tas en loopt weg met haar portemonnee, daarbij de fout makend dat hij nog even vol in de camera kijkt.
Bedrijfsleider Alfred Huijser heeft de beelden dinsdag op YouTube gezet en daar via Twitter nog eens extra de aandacht op gevestigd. ‘Deze brutale hamster zien wij graag in een kooi,’heeft hij er als begeleidende tekst bij geplaatst. De reacties die het filmpje op de diverse internetfora te weeg brengt blinken niet bepaald uit in nuance. Laten we zeggen dat ze variëren van ‘lekker puh’ tot ‘handen afhakken’ en dát is nou precies de reden waarom ik dit allemaal opschrijf: mijn gevoel en mijn verstand zeggen namelijk twee totaal verschillende dingen. Mijn ‘gut-feeling’ zegt ‘eigen schuld, dikke bult,’ maar mijn verstand is bang voor een toenemende wildgroei van ‘naming and shaming’ en ‘eigenrechterij’ in onze samenleving. Toegegeven, in dit geval betreft het een wel heel duidelijk ‘heterdaadje,’ van een geweldloze diefstal maar de vraag is natuurlijk: waar leg je de grens? Ik begrijp het handelen van de bedrijfsleider, die het naar eigen zeggen ‘helemaal zat’ is, volkomen, maar liever zie ik toch dat zo’n filmpje pas na overleg met politie en justitie al dan niet in de openbaarheid wordt gebracht. Ik weet het… dat is in deze tijd geen populair standpunt, maar ik wil toch graag mijn verstand voorrang blijven geven.

Afbeelding: een ‘freeze frame’ van het YouTube-filmpje, dat inmiddels niet meer te zien is. Heeft filiaalhouder Huijser het filmpje, al dan niet onder druk van Justitie verwijderd, of heeft YouTube hier zelf ingegrepen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s