Waarom niet ‘opsieren’… zo’n lelijke parkeergarage?


parkeergarage Kansas

Goh, wat een prachtige parkeergarage.’ Het kan natuurlijk aan mijn beperkte provinciale horizonnetje liggen, maar toen ik dit opschreef dacht ik: hé, die zin heb ik eigenlijk nog nooit in mijn leven iemand horen uitspreken. Ik lees en hoor dat ‘men’ die nieuwe parkeergarage op Stadswerven-Zuid zo lelijk vindt en nu weet ik natuurlijk niet precies wie ‘men’ is, maar ik kan ‘men’ in dit specifieke geval geen ongelijk geven. Die enorme betondoos achter het Energiehuis is nou niet bepaald oogstrelend en ook nog eens ernstig ‘skyline-ontsierend.’ Ik denk persoonlijk dat ‘ie op de Tweede Maasvlakte of in Aleppo dan ook een stuk beter tot zijn recht zou komen, maar ja, van daaruit is het wel een héél eind lopen naar die nieuwe bioscoop die er straks naast staat, dus wat dat betreft is de gekozen plek uiteindelijk zo onlogisch nog niet. Ondergronds zou natuurlijk het mooiste zijn, maar geloof me, dán zou het prijskaartje minstens tien keer zo hoog zijn uitgevallen. Even terugkomend op mijn beginregel: heeft u ooit in uw leven een parkeergarage gezien waarvan u dacht, dáár zou ik nou wel willen intrekken met mijn gezin? Natuurlijk niet… nou ja, misschien als u in Kansas City geweest bent, want daar staat een hele fraaie en beroemde, die is ‘aangekleed’ als een boekenkast met daarin metershoge hardlederen gekafte boeken met klassieke titels. Trouwens ook in ons eigen landje zijn er her en der wel wat parkeergarages te vinden waar je niet instant suïcidaal van wordt. In Lelystad bijvoorbeeld is de buitenzijde van zo’n parkeerkolos in het centrum prachtig opgesierd met kleurrijke glasplaatjes. En dáár gaat het om… om de buitenkant, want van binnen zijn die dingen allemaal zo’n beetje hetzelfde. En dus is het misschien aardig als de gemeente een ‘pitch’ uitschrift waarin ontwerpers, architecten of beeldend kunstenaars gevraagd wordt ideeën aan te leveren om de betonnen buitengevels van al die lelijke parkeergarages in Dordrecht op te sieren. Ja, ik weet het, dát kost ook geld, maar het resultaat zou voor deze stad, die zo graag mooi gevonden wil worden, wel eens van onschatbare waarde kunnen zijn.

Afbeelding: een prachtige parkeergarage in het Amerikaanse Kansas City.

Eén reactie

  1. In Den Bosch, onder de vijver van de Armada, achter het station is een mooie, niet beeldvervuilende parkeergarage. Met op alle verdiepingen gedecoreerde wanden! Toen ik hem voor het eerst betrad was mijn reactie : “alleen de vaste vloerbedekking ontbreekt nog” !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s