Een entree van Pierre blijft zelden onopgemerkt…


Grumpy manIn dit oord van jekkies en sjekkies zie je ze weinig en nu het buiten zo warm is kom je ‘een heer van stand’ hier al helemaal nooit tegen. Nou ja, bijna nooit, want een trivialiteit als temperatuur weerhoudt mijn oud-collega Pierre nimmer van een stijlvolle entree. Als de voormalig acteur en in latere jaren tekstschrijver voor diverse televisieprogramma’s (uit die tijd kennen we elkaar) ergens arriveert blijft dat nimmer onopgemerkt en dat is ook nu weer het geval. Gehuld in driedelige krijtstreep, met bijpassende hoed neemt hij naast me plaats op het terras en gezeten achter de kleine ronde tafel kijkt hij uitgebreid om zich heen. Dán neemt hij zijn hoed af en begroet de andere terrasgasten met de woorden: ,,Middag tezaam.’’ De knikjes die daarop volgen neemt hij in ontvangst als een ovatie en mijn vraag of hij ‘iets’ van me wil drinken, beantwoordt hij met een potsierlijk uitgesproken: ,,Dat zal mij een waar genoegen zijn.’’ Pierre, nu ver in de tachtig, prototype toneelschool ouwe stijl en vooral notoir innemer, bestelt tot mijn verrassing een ‘Spaatje,’terwijl hij normaalgesproken toch altijd, ja zelfs in snackbars, naar de whiskykaart vraagt. Ik bestel een biertje en als onze drankjes korte tijd later arriveren heft hij zijn glas en roept ‘Hulde aan de jubilaris.’ Daar bedoelt hij verder niks mee, maar dat is nu eenmaal zijn manier van proosten. Ik zie hem hooguit twee keer per jaar, meestal in ‘zijn’ Amsterdam, maar vandaag is Pierre, zoals hij dat noemt ‘afgezakt naar de buitengebieden’ voor een late lunch met mij en omdat zijn Dordtse zus (,,Hoe is dat mens hier ooit verzeild geraakt?’) vanavond haar tachtigste verjaardag viert. Ik ben nog altijd niet bekomen van Pierre’s keuze voor een alcoholvrije versnapering, maar voordat ik mijn vraag kan stellen beantwoordt hij hem zelf al. ,,Ik ben nu écht oud en dat heeft vele nadelen. Toch heeft het ook voordelen en daarom heb ik de drank afgezworen. Weet je waarom? Ik knik ontkennend. ,,Omdat ik tegenwoordig hetzelfde effect bereik als ik iets te schielijk opsta.’’ Een bulderende lach klinkt over het terras. Het werd nog een gezellige, alcoholvrije middag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s