Over Terschelling, de liefde en ‘dat andere eiland’…


zandzeebarNippend aan een Juttersbitter in mijn favoriete Terschellingse strandpaviljoen Zandzeebar, met als decor een onstuimige zee en een nog net niet ondergedoken zonnetje, was ‘dat andere eiland’ soms echt even van mijn harde schijf. Vanaf heden vul ik weer dagelijks dit plekje in uw dagblad en dus rijst de vraag of ik meteen maar met de deur in huis moet vallen over bleekneuzige wallaby’s op die wanstaltige ‘wannabee-ark’ en overbodige Brusselse snoepreisjes van Drechtraadleden: ,,Oh, kijk Piet, een échte Europarlementariër. Kom we gaan lobbyen… hoe doe je dat eigenlijk?’’ Of mijmer ik toch nog even door over vervlogen Terschellingse avonden? Laten we dit maar als een overgangscolumn beschouwen want hij gaat over een Dordtenaar die ik op Terschelling ontmoette. Hij heet Jan, woont daar nu alweer ruim dertig jaar en we raakten aan de praat vanwege Blafmans die even de zee kwam uitschudden tegen zijn hagelwitte broek. ,,Helemaal niet erg hoor… ‘’ Ik bood hem een drankje aan.
Het was de liefde die Jan naar Terschelling bracht en het huis dat hij er in 1982 kocht leverde al snel meer geld op dan het gekost had omdat hij het permanent verhuurde. ,,Ik was na een maand of twee al ingetrokken bij mijn vriendin, dus ik zat er toch nooit.’’ Van de opbrengst kocht Jan nog een tweede vakantiehuisje en vervolgens nog vier. ,,Ik heb er nu zes en bestier er ook nog een tiental voor kennissen. Daar kan ik prima van leven.’’
,,En met die vriendin van toen ben je nog altijd getrouwd?’’ durf ik hem drie rondjes later te vragen. Jan zwijgt even, slaat zijn glaasje achterover en zucht diep. ,,Nee joh, die werd al snel verliefd op een maat van me. Die kwam hier zijn vakantie doorbrengen en op de terugweg nam ‘ie gelijk maar even mijn vriendin mee. Maar ik ben niet rancuneus hoor… ze zijn nog altijd samen, dus het moest gewoon zo zijn. Je raadt nooit waar ze wonen.’’ Ik hoefde niet te raden.
,,Hij het meisje, jij het eiland,’’ concludeer ik. Jan lacht een tikkie vilein, bestelt nog wat Jutersbitters en zegt: ,,Geen beroerde deal toch?’’

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s