Nu al op zoek naar ‘Het Dordtse woord van 2014’


nieuwewoordenHet is een raar vak, kranten maken, maar tegelijkertijd ook het mooiste vak van de wereld. Er is alleen één probleem: zet je nou hele grote koppen boven je artikelen (je wilt toch opvallen in de kiosk nietwaar?) dan heb je natuurlijk maar weinig letters om je boodschap over te brengen. Bij de eerste Grote Golfoorlog, nu alweer 25 jaar geleden, ‘kopte’ een Britse tabloid met de woorden ‘Get ‘m boys’ en eerder deze week deed mijn eigen krant dat nog eens dunnetjes over (Navo-troepen naar de Baltische staten) met de kop ‘Ten Strijde.’ Daar storen sommige mensen zich aan, maar ik heb daar persoonlijk niet zo’n last van omdat ik de humor van zo’n keuze wel inzie, al realiseer ik me heus wel dat er niks grappigs aan oorlog is. Sinds gisteren hebben we er weer een nieuw woord bij, namelijk de hockeypedo, zeg maar het Wassenaarse neefje van de zwempedo die we al een paar jaar kenden. Ook op lokaal niveau kunnen we er wat van en al enkele jaren zit ik met een paar media-collega’s in een klein clubje dat zo  rond de Kerstdagen, het Dordtse woord van het jaar bekend maakt. Dat leverde vorig jaar, geheel in lijn van de zwem- en de hockeypedo, het woord swaffeltherapeut op en eerder al maakten we kennis met de parapludag (2012) en de weesfiets (2011). Initiatiefneemster en voorzitter van dat clubje, Jacqueline van Dongen is inmiddels wethouder te Den Helder en heeft het voorzittershamertje (op uiterst ondemocratische wijze) aan mij overgedragen en dus ben ik nu al druk bezig om woorden te verzamelen die meedingen naar de titel ‘Dordts woord van 2014.’ Een paar hele aardige heb ik al binnen zoals schapetrots (een fraaie variant op apetrots, met dank aan de prestaties van FC Dordrecht); nieuwjaarserectie (een tikfoutje van een haastige twitteraar die berichtte over pistoolschoten tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie); een klaagsoap (burengezemel rondom het Energiehuis en een kunstgrasveldje bij voetbalclub OMC) en boemelstad (want dát wordt Dordt als het aan de NS ligt). Wat is uw Dordtse woord van het jaar? Laat het mij weten via het mailadres onder deze column.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s