College moet wél uitleggen waarom het iets niet wil


Opmaak 1

‘PvdA diep teleurgesteld in college’ lees ik in een persbericht van deze partij en mijn eerste reactie is, het zal wel. De PvdA zit niet in het college en als oppositieclub ben je, soms voor de bühne, nu eenmaal wel vaker teleurgesteld in ‘regeringsbeleid.’ Daar ben je immers oppositie voor nietwaar? Maar als ik even doorlees begrijp ik die teleurstelling beter. De PvdA voelt zich geschoffeerd en nog terecht ook. Waar gaat het over? In april van dit jaar opperde de Dordtse PvdA-fractie om Dordtenaren meer invloed te laten uitoefenen op het verkeerscontrolebeleid in hun buurt. ‘Omdat er in de praktijk weleens verschil bestaat tussen de locaties die door de politie worden uitgekozen en de locaties waaraan bewoners de voorkeur geven, willen wij ook in Dordrecht een dergelijke actie starten,’ luidde de motivatie bij dit voorstel. Het idee komt uit België en heet ‘Ik flits mee.’ Via een website kun je daar als burger je eigen flitscontrole aanvragen op plekken waar té vaak té hard gereden wordt. Kiezen er véél mensen voor een specifieke weg of straat dan is de kans groot dat de politie juist daar een flitscontrole gaat uitvoeren. Dat systeem schijnt goed te werken bij de zuiderburen, waar jaarlijks ongeveer 300 mensen omkomen door verkeersongelukken als gevolg van te hard rijden. In Dordrecht, waar al sinds jaar en dag op veel plekken structureel te hard gereden wordt, zou zo’n door het publiek aangezwengelde flitsactie niet misstaan.
Maar het college wees het idee, op zielloze wijze, af en de Dordtse PvdA-fractie liet in een persverklaring weten zich niet serieus genomen te voelen: ‘De beantwoording heeft niet alleen maanden op zich laten wachten, hij blonk ook nog eens uit in desinteresse.’ Het stoort de PvdA nog het meest dat het college de oppositiepartij in haar antwoordbrief de les leest over de rol van de politie en het Openbaar Ministerie op het gebied van verkeershandhaving. ‘Dat is een technische beantwoording die volstrekt overbodig is,’aldus de PvdA. Ik vind dat nog netjes geformuleerd. Tuurlijk… het college heeft het volste recht om zijn eigen koers te varen, maar het feit dat men inhoudelijk niet of nauwelijks op het verzoek van de PvdA ingaat is respectloos.

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s