Wie wil er nu nog ‘verkavelen’ met Voorstraat-midden?


Voorstraat2Het idee is alweer een paar jaar oud, maar zo nu en dan haalt het weer de krantenkolommen omdat iemand het afstoft en doodleuk opnieuw ‘in de groep gooit.’ De lokale VVD leurt er nu mee, onze eigen ‘stadshistoricus’ Jaap Bouman stelde het al eens voor en ook Rob de Gelder van de Stichting Centrummanagement roept, tegen iedereen die het maar horen wil, dat het inkrimpen van het zieltogende kernwinkelgebied voor deze stad wel eens dé oplossing voor alle problemen zou kunnen zijn. Als ik mijn eigen persoonlijke archiefje er op na sla kom ik uit bij Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht, die in februari 2012 de oprichtingsbijeenkomst van de Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) kwam opluisteren. De VCOD, een club mensen die in het centrum winkelpanden aan winkeliers verhuurt, wilde destijds van Eichholtz horen hoe het nu toch verder moest met winkelstad Dordrecht en de hoogleraar liet zijn toehoorders die avond weten dat het kernwinkelgebied het alleen maar kan redden door sterk in te krimpen en door de meer centraal gelegen leegstaande winkelpanden middels een soort ruilverkaveling op te vullen met winkels ‘van de uiteinden.’ Simpel gezegd: de teentjes moesten worden afgehakt om het been te redden. ‘West’ en het begindeel van de Vriesestraat zouden dan meer een ‘woonkarakter’ krijgen, terwijl ‘Noord’ zich nóg verder kan toeleggen op kunst, boeken en bric-á-brac. Dat leek destijds een aardig idee, ware het niet dat Voorstraat West en de Vriesestraat alweer een tijdje een positieve ontwikkeling doormaken en nagenoeg niemand daar nu nog wil ‘ruilen’ met dat bijna ineengestorte middengedeelte.
Het ware probleem zit hem, op dit moment veel meer in de voortschrijdende verpaupering van héél veel, al dan niet leegstaande Voorstraatpanden tussen, zeg maar, de Visstraat en het Scheffersplein. Zo lang de gemeente niet de wettelijke ‘wapenen’ in handen heeft om de eigenaren (lees projectontwikkelaars) aldaar te verplichten hun pandjes, onder dreiging van hoge boetes, op te knappen, zal dit stukje stadshart alleen nog maar verder verloederen. Voorstraat-midden is vandaag de dag niets anders dan een hele grote, luxe duiventil die steen voor steen ineenstort.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s