Moet die prachtige ouwe Iep op de Nieuwbrug nou echt om?


Verdrietige-boomBomen en binnenstad. Op de een of andere manier wringt dat vaak, ook in Dordrecht dat, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen, toch maar mooi te boek staat als de aller-groenste gemeente van de regio Rijnmond. Dat onderzoek is gebaseerd op het aantal vierkante meter openbaar groen per woning, maar gaat niet specifiek over bomen; struiken, plantsoentjes, parken en grasveldjes tellen ook mee en dat – sorry voor de woordspeling – ‘verbloemt’ de bittere werkelijkheid, want ik heb toch sterk het gevoel dat Dordrecht in de afgelopen jaren alleen maar ‘boomarmer’ is geworden. Op de lijst van 31 grote gemeenten in Nederland staat Dordrecht, qua groen, op een fraaie achtste plaats en dat vind ik eerlijk gezegd een wonder als ik zie hoe hier met bomen wordt omgesprongen. Ik woon al lang in de binnenstad en heb veel prachtige oude bomen zien verdwijnen en, in het minst ongunstige geval, vervangen zien worden door makkelijk onderhoudbare, karakterloze en vooral bladarme en niet al te diep wortelende ‘Ikea-vervangboompjes.’ Al vaker dan me lief is heb ik ‘groene monumenten’ in deze stad geveld zien worden, louter vanwege het kostenplaatje. Nu is kennelijk een prachtig, gezichtsbepalende Iep op de Nieuwbrug aan de beurt. De gemeente is van plan deze boom (misschien wel de mooiste in de binnenstad) te gaan kappen omdat deze een naastgelegen muur zou ‘bedreigen.’ Da’s makkelijk beweerd, maar feit is dat die dreiging ontstaan is door nalatigheid, want de gemeente heeft in de loop der jaren gewoon te weinig gesnoeid en bij de herbestrating van de Nieuwbrug hebben de wortels te lang vrij spel gehad, zo liet een deskundige mij weten. De buurt is in rep en roer en op Facebook woeden heftige discussies. Kunstenaar Gerard Lentink heeft een gedicht op de Iep geplakt en een deel daarvan wil ik u niet onthouden. Ik wil niet dood. Iedereen bewondert mijn gouden herfstpalet en ’s winters toon ik mijn goddelijke statuur: duizendvoudig wijzen mijn takken naar het firmament; als een engel verbind ik hemel en aarde, middelaar tussen hier en ginds. Ik heb geen stem, mijn schoonheid is weerloos, maar ik wil niet dood.

Eén reactie

  1. ..ik heb bezwaar gemaakt, maar betrokkenen v gemeente zeiden noodzakelijk kap ivm wortel-opdruk en ‘historische (!?) muurtje.. kon niet gesnoeid worden,.. uitgepraat toch.. (en de bewoners van stads-villa krijgen nu n zon-tuin!. ben benieuwd of ze dat erg of leuk vinden!?. en ik raak mn mooie uitzicht kwijt,en meer last van REGEN EN WIND, overbezonning,.herrie vd kap,. maar dan gaat mn huur/OZB-belasting wel omlaag neem ik aan,.ivm ‘punten voor mooie woon-omgeving,.dus toch n voordeeltje!. ..dus ook voor de buren iets om op te letten nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s