Vanavond: één immense autospeaker aan de Maasstraat


NoordkaapMaf, weird, gaaf en ‘helemaal te gek.’ Elke generatie kent nu eenmaal zijn eigen termen voor die dingen die indruk maken en dit zijn de woorden uit mijn jeugdjaren. Ze kwamen weer boven drijven na een gesprek met Katja Diallo van het Dordtse kunstenaarsinitiatief Noordkaap dat komend weekend haar 10-jarig bestaan viert. Dat jubileumfeest begint vanavond al met een ‘happening’ (óók al zo’n woord uit vervlogen dagen), getiteld ‘Autono Speakers’ op de grote parkeerplaats, bij die Ark, aan de Maasstraat. Ik mag daar, als presentator, een bescheiden rolletje in spelen en ik verheug me daar zeer op omdat er iets héél bijzonders gaat gebeuren. Wát precies? Dát legt het kunstenaarscollectief op haar eigen website (Noordkaap.org) tot in detail uit, maar voor deze column wil ik termen als ‘collectieve belevingsruimte’ en ‘postfuturisme’ even vermijden dus doe ik het maar even in mijn eigen woorden. Simpel gezegd is het een soort ‘drive-in-concert,’ waarbij je het geluid ontvangt door je radio af te stemmen op een FM-frequentie die Noordkaap, overigens mét vergunning, heeft ingenomen. Het betreft een zogeheten ‘live electro concert met visuals’ door Radboud Mens, Michel Banabila en Marco Douma en die drie zijn, zo heb ik me laten vertellen, echte ‘big shots’ in de experimentele geluidscene. Denk aan een in elkaar overvloeiende mix van ambient, drone, technoise, minimal techno, electro en bombastische ritmes die je bijna als een zachte kriebel door je lijf voelt golven. Dit alles wordt ondersteund door de hypnotiserende en live gemixte videobeelden van Marco Douma. Het concert is louter via autoradio’s te horen, dus rij vanavond met je auto, naar het parkeerterrein, zet je motor uit, je radio aan, en geniet van het geluid dat alleen maar heftiger wordt op het moment dat al die auto’s één gezamenlijke luidspreker gaan vormen. Autobezitters met een zogeheten ‘boom car’ of met vette speakers aan boord zijn vanavond natuurlijk méér dan welkom. Oh ja en dan gaan we, onder begeleiding van ondergetekende, samen ook nog een leuk ‘dansje’ doen met behulp van uw richtingaanwijzers, lampen, ruitenwissers en deuren. Kom tegen een uurtje of acht, want om half negen begint het. De toegang is gratis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s