Ik lees de cijfers en voel nog altijd die onmacht


?????????????????????????????????????????????????????????????????????Twee keer in mijn leven hebben inbrekers mijn huis leeggehaald en dat had destijds een grotere impact dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Na beide inbraken heeft het maanden geduurd voordat mijn huis weer als een thuis aanvoelde en het feit dat er destijds ook enkele persoonlijke spulletjes zijn gestolen zit me nog altijd dwars. Het meest zeer (bij die eerste inbraak) deed de diefstal van een simpel wekkerradiootje dat ik op mijn zestiende verjaardag van mijn ouders had gekregen en het was dan ook wrang dat ik dat ding, een maand of wat later, in de etalage van een winkel in tweedehands spullen zag staan. Dát het mijn radiootje was kon ik zien aan een door mij gerepareerde stekker en aan een Feyenoord-stickertje dat ik er op geplakt had. Ik naar binnen dus om mijn bezit op te eisen. Niet eens ‘op hoge poten,’ maar ietwat verlegen legde ik uit dat het radiootje toch écht mijn eigendom was. Maar de winkeleigenaar reageerde met een weinig begripvol ‘Niks mee te maken… oprotten.’ Tja, en toen knakte er iets in me. Ik liep naar de etalage, pakte het radiootje, gaf de protesterende eigenaar die me nog wilde tegenhouden, een forse duw en liep met mijn bloedeigen wekkerradiootje weer naar buiten. Het winkeltje bestaat niet meer en van de eigenaar weet ik dat hij een jaar later werd opgepakt wegens heling.
In de afgelopen zes maanden is er in de Drechtsteden 245 keer succesvol ingebroken. Het vaakst gebeurde dat in Dordrecht: maar liefst 132 keer ofwel 2,4 keer per duizend huishoudens. Ik lees die getalletjes in een persbericht en realiseer me dat ze me op zich weinig zeggen. Zijn die inbraakcijfers hoger dan, pak hem beet, een jaar of tien geleden? Is 2,4 inbraken per duizend huishoudens veel of valt dat mee? Hoe dan ook, elke inbraak is er één te veel want ik zie geen cijfertjes maar mensen die zich in hun eigen huis niet meer thuis voelen. Ook denk ik nog vaak aan dat wekkerradiootje, dat ik voorgoed kwijtraakte bij die tweede inbraak, vijf jaar na die eerste.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s