Doodmoe word ik van dat ‘geprofileer’ rondom koopzondag


koopzondagdordrecht

Eigenlijk had ik me voorgenomen om maar helemaal niet meer over die koopzondag te schrijven, want ik heb de afgelopen jaren al meer dan genoeg woorden aan dit onderwerp gewijd en eerlijk gezegd heb ik mijn buik er nu wel zo’n beetje vol van. Maar nu kan ik het toch niet laten, simpelweg  omdat ik me stoor aan het tijdrovende, overbodige en al te opzichtige politieke ‘geprofileer’ rondom een fenomeen dat in de rest van de wereld al lang en breed een vanzelfsprekendheid is. Op het overgrote, althans bewoonde deel van deze planeet (en dan laat ik het internet er nog buiten) kun je nagenoeg altijd en overal winkelen, behalve in een paar Nederlandse steden, waaronder Dordrecht en nog wat omliggende Drechtsteden, waar de spruitjeslucht uit de vijftiger jaren kennelijk toch nog een beetje is blijven hangen.
Begrijp me goed: koopzondag is voor mij absoluut geen must. Het is niet dat ik persoonlijk nou zo’n enorme behoefte heb aan shoppen op zondag en ik ben me ook nog eens bewust van het feit dat een koopzondag  ook niet per definitie dé oplossing voor noodlijdende middenstanders is. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat er in Dordt nog behoorlijk veel winkeliers zijn die het, om wat voor reden dan ook, helemaal niet zien zitten of die het zich simpelweg niet kunnen veroorloven om op zondag hun winkeldeuren open te zetten. Maar veel belangrijker dan dit alles, zo zie ik het althans, is de vrijheid van keuze. Ik vind dat kerk, noch Staat zich eigenlijk helemaal niet met dit onderwerp moeten bemoeien. In sectoren als gezondheidszorg, onderwijs, openbaar vervoer en nutsvoorziening hebben we ‘de vrije markt’ de laatste decennia meer en meer haar ‘goddelijke’ gang laten gaan en laten we eerlijk zijn, daar is de samenleving zeker niet in alle opzichten op vooruit gegaan. Dát zijn nou juist sectoren waar we de vinger soms beter wat strenger aan de pols hadden kunnen houden. Maar gaat het over de retail, die ene sector waar alles écht om vrije marktwerking moet, mag en kan draaien, dan schieten we kennelijk nog altijd in een raar soort betuttelstress.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s