‘Onze Paultje was altijd al op zoek naar een podium’


Zwarte Piet3Het begon ooit in Dordt, zullen we later zeggen. Toegegeven, die Zwarte Pietendiscussie sluimert al langer, maar kwam pas écht op gang na een demonstratie tijdens de Dortse intocht in 2011. En nu is er nóg een Dordtse, nou ja, Zwijndrechtse link, want die Paul Passchier, die zich momenteel in medialand opdringt met aangepaste teksten voor die aloude Sinterklaasliedjes is de zoon van Dordtenaar Dick Passchier, de inmiddels gepensioneerde NCRV-televisiepresentator die tegenwoordig in Noorwegen woont. Paul Passchier, vandaag de dag een soort stemmetjesacteur, zat vroeger op de Zwijndrechtse scholengemeenschap Walburg, waar hij destijds kennelijk al ernstig op zoek naar aandacht was. ,,Ja, da’s onze Paultje,’’ zo liet een oud-klasgenootje mij weten. ,,Hij was altijd al op zoek naar een podium. Jammer dat de school hem, na het behalen van zijn diploma, niet het advies mee heeft gegeven om vooral nooit suffe liedjes en oubollige cabarettekstjes te gaan schrijven, want daar heeft hij destijds al menig schoolavondje mee verziekt. Ik zou zeggen, geef die gozer een wortel en zet hem op een boot richting Spanje.’’ Intussen laten intochtorganisaties in Dordrecht, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam op voorhand al weten dat Sint, in ‘hun’ gemeente straks ‘gewoon mét Zwarte Pieten’ zal worden onthaald. ,,En als ons iets anders wordt opgelegd, dan stoppen we er mee, want dan is het ons feestje niet meer,’’ dreigt het Hardinxveldse ontvangstcomité. En mocht de Raad van State de traditionele Zwarte Piet kort voor de intocht verbieden dan overweegt ook de Stichting Sint Nicolaas Dordrecht om zowel de intocht als de bijbehorende televisie-uitzendingen op RTV Dordrecht af te blazen. Het BVD-gemeenteraadslid Martijn Groeneweg uit zijn ergernis over de discussie door zich voortaan op Twitter, geschminkt als Zwarte Piet te presenteren. Tevens adviseert hij alle ouders van kinderen die in de nabije toekomst louter de politiek correcte versies van de aloude Sinterklaasliedjes zingen, ogenblikkelijk met de roede te bestraffen. Kijk, da’s nog eens een statement maken als raadslid, al zou ik het persoonlijk nóg sterker van Groeneweg vinden als hij de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering ook daadwerkelijk gehuld in Pieten-tenue komt opluisteren. Krijgt ‘ie van mij een chocoladeletter. Melk, puur of wit… hij mag zelf kiezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s