Een smakeloze strijd over de rug van scholieren


gymnastiek (1)‘Dit is meer dan schandalig. Alles was mis in de Sovjet-Unie van Stalin, op één ding na: er stond iedere dag wél een uur gym op het rooster.’ Nu stonden er ‘onder Stalin’ iedere dag ook wel een paar honderd executies op het programma, dus die vergelijking is wellicht wat ongelukkig, maar de boodschap is in ieder geval glashelder. Het is een van de vele felle reacties die ik op Facebook tegen kwam over het voornemen van OPOD (het overkoepelend orgaan van zestien openbare basisscholen in Dordt) om geen vakdocenten voor gymlessen meer in te zetten. Het CDA had het college gevraagd om hierover met het OPOD-bestuur in gesprek te gaan, met als doel hier een stokje voor te steken, maar het college is dit allerminst van plan want, zo luidt de uitleg: ‘de kwaliteit van de gymlessen is een verantwoordelijkheid van de scholen zelf.’ Een wat laffe reactie, want in diverse andere gemeenten in Nederland bemoeien colleges zich wel degelijk met de kwaliteit van ‘hun’ onderwijs, dus waarom zou dat ook in Dordt niet kunnen? Het lijkt me ook niet zo’n onlogische gedachte, want openbare basisscholen worden immers wél door de gemeente (lees: de belastingbetaler) gefinancierd en dus is het volgens mij zo vreemd nog niet als je daar als gemeente dan ook een stevige vinger aan de pols houdt. Het onzalige idee van de OPOD-scholen om op gymlessen te bezuinigen komt op mij een beetje over als een dreigement, zoiets van, jullie (de gemeente dus ) hebben ons negen jaar geleden voor het lapje gehouden en nu zie je wat er van komt. Ik doel hierbij op de ‘operatie verzelfstandiging Dordts openbaar onderwijs’ die in 2005 plaats vond. De gemeentelijke ‘bruidsschat’ die OPOD destijds bij die overgang meekreeg zou, zo wordt nu althans beweerd, veel te laag geweest zijn en ook enkele schoolgebouwen zouden in deplorabele staat verkeerd hebben. Maar zelfs áls dat zo zou zijn dan is het wel erg onkies om zo’n geschil tien jaar later te gaan uitvechten over de rug van scholieren. Mijn kinderen zijn al groot, maar als ik nu moest kiezen gingen ze in Dordt zeker niet naar een openbare basisschool.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s