Concurreren mét of juist profiteren ván Rotterdam?


rotterdamOnlangs was ik te gast bij een collega die in een hoog appartementsgebouw aan de Spuiboulevard woont. ,,Kijk, als je dáár nou gaat staan, dan zie je Rotterdam.’’
Nu kom ik niet uit een ei gekropen, maar het was toch weer even schrikken om te constateren hoe gering die afstand hemelsbreed eigenlijk is. Zijn we dan inderdaad niet meer dan hooguit een fotogenieke buitenwijk van Rotjeknor, louter geschikt als droomlocatie voor speelfilms die zich afspelen vóór dat beruchte bombardement?
Liggen we niet tè dicht bij elkaar? Heeft Dordrecht, in haar drang tot opstomen in de vaart der volkeren, vooral hinder van die almaar uitdijende Maasstad of profiteren we juist van de nabijheid van deze ‘grote broer?’ De feiten spreken, op het eerste gezicht, niet in ons voordeel: de Dordtse Kamer van Koophandel maakt tegenwoordig onderdeel uit van een hele grote regionale, in 010 gevestigde, Kamer van Koophandel en ook de Belastingdienst ‘valt’ tegenwoordig onder Rotterdam. De Dordtse rechtbank verwordt meer en meer tot een Rotterdams noodfiliaaltje, onze havens worden tegenwoordig vanuit Rotterdam gerund en het Rotterdamse Centraal Station dreigt ook min of meer het Centraal Station van Dordt te worden. Het aloude Calimero-gevoel bekruipt ons soms, maar misschien is dat wel helemaal niet terecht. Het Dordrechts Museum is minstens zo boeiend als Boymans, onze lokale FC heeft van het huidige Feyenoord weinig te vrezen en op het gebied van monumenten en klassieke doorkijkjes wonnen we het altijd al glansrijk van onze noorderburen. Voor een kwaliteitsfilm hoeven we tegenwoordig al niet meer naar ‘Zuid’, kassakrakers uit Hollywood zijn vanaf volgend jaar in een heuse Dordtse megabioscoop te zien en Waylon, Chef’s Special en Di-rect staan tegenwoordig vaker op een Dordts dan op een Rotterdams podium. Alleen met het binnenhalen van HBO- of universitaire opleidingen wil het nog niet zo lukken. De vraag is: gaan we de komende jaren vol de strijd aan met ‘die grote boze buurman’ of moeten we vooral zoveel mogelijk samenwerken mét en dus profiteren ván al wat Rotterdam ons zoal te bieden heeft. Daarover gaat het op woensdagvond 1 oktober tijdens het Grote Dordtse Stadsdebat in het Dordrechts Museum. Aanvang: 19.00 uur.

2 reacties

  1. Kees, even ter geruststelling, eens was Rotterdam afhankelijk van Dordrecht. Het centrum waar handel werd gedreven door de binnenvaartschippers, waaronder ook vele Knipscheer schippers. Het was in de tijd, dat de Waterweg naar Hoek van Holland er nog niet was. Ook de schippers in Rotterdam waren toen afhankelijk van Dordrecht. Velen van onze Knipscheerschippers hadden toen het Burgerrecht van Dordrecht. Dus Kees, Dordrecht blijft, al is het niet meer die handelsplaats van vroeger, toch een belangrijke plaats in onze geschiedenisboekjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s