Nors, geen stratenkennis en onverstaanbaar…


de-niro-taxi-driver-talkin-to-me-gifHoe is het gesteld met het taxivervoer in Dordrecht? Bedroevend, concludeert Beter voor Dordt, na signalen te hebben ontvangen van mensen die zich bekocht voelden na een ritje in een Dordtse taxi: té duur, norse chauffeurs of chauffeurs die hun stad niet kennen. En dat zijn dan nog de klachten van taxiklanten die überhaupt aan een ritje toe kwamen, want er zijn ook meldingen bij BVD binnen gekomen van mensen die door taxichauffeurs geweigerd zijn. Meestal wordt daarbij het argument gebruikt dat het ritje te kort is zodat er nauwelijks aan te verdienen valt. Vaak betreft het dan verzoeken om ritjes naar het Dordrechts Museum of het Achterom, voor sommige mensen nét te ver om te lopen en voor bepaalde chauffeurs (zeker niet allemaal) blijkbaar niet lucratief genoeg om te rijden. Ik ga geen oordeel vellen over Dordtse taxichauffeurs, want daarvoor reis ik te weinig per taxi, maar ik heb wel ‘om me heen’ geïnformeerd en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de berichten wisselend zijn; waar een kennis, die zich regelmatig naar het Centraal Station, laat vervoeren, meldt dat hij al jaren uitermate tevreden is over ‘zijn’ taxidienst, krijg ik ook diverse klaagverhalen te horen over lange wachttijden en onbeleefde chauffeurs die nauwelijks Nederlands spreken en stratenkennis ontberen. Beter voor Dordt wil, met het oog op een gastvrije stad, nu komen tot een soort ‘kwaliteitslabel.’ Met dat streven is op zich niks mis, ware het niet dat de complete branche tóch al aan de vooravond staat van een allesomvattende revolutie: de ‘Uber Taxi’ is namelijk in aantocht. Uber is een applicatie waarmee je via je tablet of mobiele telefoon een relatief goedkope taxi (meestal gewoon een werkstudent in een autootje) kunt bestellen, betalen en – da’s het mooiste – direct op kwaliteit mag beoordelen (‘raten’). Deze, uit de VS overgewaaide service, verspreidt zich gestaag over Europa . In Nederland is het voorlopig alleen in Amsterdam en Rotterdam  mogelijk om via deze app een taxi te bestellen, maar ik heb horen fluisteren dat een Dordtse Uber Taxi (gerund door Rotterdamse studenten) er aan zit te komen.

Advertentie

Eén reactie

  1. Op zich zijn die positieve berichten over Uber wel weer grappig, zeker als je beseft dat dat bedrijf per rit uiteindelijk meer verdient dan welk taxibedrijf dan ook. Net als airbnb overigens. En dat zonder dat ze enig risico lopen wat reguliere bedrijven wel lopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s