Klagers moet je serieus nemen, maar er zíjn grenzen


ImpressieHotelVriesepleinmetbinnentuinenparkeergaragesepti2014(2)Maar wat willen jullie dan? Laat me raden, helemaal niks. Nee joh, gewoon lekker zo houden, onder het motto ‘eigenbelang eerst.’ Sorry hoor, maar ik kan het niet helpen dat die gedachte mij bekroop toen ik las dat bewoners van de Vrieseweg en de Blekersdijk zich blijven verzetten tegen de komst van een hotel aan het Vrieseplein. En geloof me, ik neem klagers altijd serieus, maar er zijn grenzen.
Eerst maar even wat uitleg: tussen de achterzijde van Vrieseweg en Blekersdijk ligt al sinds jaar en dag een armoeiig ogend parkeerterreintje met daarop een stuk of wat garageboxen, enkele werkplaatsen en een loos stukje gras. Het is een foeilelijk niemandslandje, een letterlijke ‘sta-in-de-weg’ voor de verdere ontwikkeling van dit deel van de binnenstad dat er al zó lang, zó naargeestig bij ligt. Maar kennelijk zitten de omwonenden daar niet mee, want het is er rustig, je kunt er parkeren en je hondje uitlaten en al is het uitzicht er deprimerend, het is in ieder geval vrij uitzicht. De hotelketen Best Western wil op deze plek graag een hotel neerzetten, hetgeen het Vrieseplein (toch eigenlijk de mooiste toegangsroute naar de binnenstad) alleen maar ten goede kan komen. Eerdere hotelplannen stuitten op veel verzet vanuit de buurt, maar dat had vooral te maken met het kolossale gebouw dat de exploitant er in eerste instantie wilde neerzetten. En dus schotelde architect Vasco da Silva de omwonenden, rekening houdend met de bezwaren, een aangepast en veel bescheidener plan voor: een kleiner hotel (80 kamers), een lagere parkeergarage met slechts 115 plekken en een stadstuin voor de buurt. Maar nu is het nóg niet goed en zo kom ik terug op mijn openingszin: want, wat willen jullie dan? Dat gapende gat in de binnenstad behouden? Een hotel kan de buurt toch alleen maar opleuken en beter maken? Misschien dat die appartementen, ‘op de hoek van Ad Theuns’ dan eindelijk een keer verkocht worden. Of willen de bezwaarmakers vooral hun parkeerplekje, precis achter hun huisje behouden? En dan dat argument dat een stadstuin zwervers zou aantrekken… ja hoor, tuurlijk. Nu vinden ze het zeker te sjofel.

Advertenties