Die ‘goeie ouwe bieb’ doet het zo beroerd nog niet…


batmanDe Sterrenburgse bieb ‘degradeerde’ tot servicepunt en één derde van de ruim drieduizend leden haakte af. En geloof me, die zijn heus niet allemaal overgeschakeld op een e-reader en ze lopen, sindsdien ook de deur van de boekhandel in winkelcentrum Sterrenburg niet plat. Nee, die mensen hadden gewoon zwaar de smoor in want de bibliotheek in Sterrenburg was, vooral voor oudere inwoners van die wijk, hét ontmoetingpunt bij uitstek. Laten we eerlijk zijn, die Sterrenburgse ouderen frequenteerden ‘hun’ bieb al lang niet meer louter en alleen om boeken te huren… eigenlijk was dat zelfs een beetje bijzaak geworden. De Sterrenburgsenioren kwamen er vooral om een krantje te lezen, om koffie te drinken en, het allerbelangrijkste, om met elkaar in contact te blijven. Als die functie dan wegvalt, tja, waarom zou je dan nog lid blijven? En die paar écht fanatieke lezers vonden vanzelf hun weg, want boeken worden nu onderling geruild in het Sterrenwiel en er is natuurlijk dat servicepunt in het winkelcentrum.
In deze column wil ik de bibliotheek er zeker niet van langs geven. Integendeel zelfs, want deze instelling, die tegenwoordig door het leven gaat als De Bibliotheek AanZet, heeft zich, dwars door ingrijpende reorganisatie en enorme bezuinigingen heen, héél knap aangepast aan de moderne tijd en doet het, ondanks dat smadelijke ledenverlies, gewoon hartstikke goed met leesbevorderende projecten, met informatieverstrekking, met het tegengaan van laaggeletterdheid, met lezingen, cursussen en met het wegwijs maken van kinderen in het alsmaar complexer wordende ‘medialandschap.’ De bieb heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en dat vind ik, in deze tijden van Playstation, Google , Wiki en Netflix, een knappe prestatie. Maar toch blijft het jammer dat ouderen afhaken. Hopelijk gebeurt dat niet als op 15 december van dit jaar ook de Dubbeldamse vestiging wordt gesloten. Dit filiaal zal, net als in Sterrenburg, worden vervangen door een servicepunt, met één verschil: dat servicepunt wordt ingericht in wijkcentrum De Gravin, gevestigd in het wooncomplex de Gravenhorst en dat is al een ontmoetingspunt. Dus, beste Dubbeldammers, geen reden om af te haken, Blijf gewoon lekker lid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s