Soms gaat een zondag gierend naar de haaien…


Resting on the CouchZe zullen heus wel een keer komen hoor, die zondagen die voor winkeliers een beetje tegenvallen. Buiten ‘spookt’ het, ik  draai me nog een keer om, val nog even half in slaap, word langzaam wakker met OVT op de radio en om een uurtje of elf sta ik op om een verdieping lager te constateren dat mijn bijna volwassen kinderen nog in diepe slaap verkeren, simpelweg omdat ze er eigenlijk nog niet eens zo héél erg lang in liggen. Dan, nóg een trapje lager, voor een staande espresso aan het aanrecht, aangestaard door een verwachtingsvolle viervoeter, jas en schoenen aan, paraplu zoeken, Blafmans uitlaten, een half uurtje later weer lekker op de bank ploffen, zaterdagbijlagen lezen, iets van een ‘brunchbuffetje’ klaar zetten en pas als om half een Fox al met het eerste live voetbalwedstrijdje van de dag begint (Yes, Feyenoord thuis), komt de woonkamer langzaam tot leven. ,,Hoeveel staat het?’’, roept schoonzoon als hij halverwege de eerste helft met een duf hoofd richting het koffieapparaat in de keuken loopt. Wedstrijd afgelopen en dus is het al ver in de middag als de eerste plannen gemaakt worden voor een zondag die, gezien het schaarse buitenlicht, al bijna weer in avond veranderd is. O ja, de winkels zijn open. Nou en? Om half drie, nóg een wedstrijdje. Heerlijk, FC Dordrecht. ,,We schakelen over naar de Krommedijk en Kenneth Perez  en Jan van Halst vinden dat ‘we’ verdomd attractief voetballen. Nog meer koffie en… toe dan maar… schippersbittertje er bij. Dááág zondag. Wat eten we eigenlijk vanavond? Stilte alom. Dát wordt afhaalchinees en bord op schoot bij Studio Sport: er waren immers nog vier potjes.
En zo zal het bij meer mensen wel gaan, een zondag die, aan het eind van een hectische week, gierend naar de haaien gaat en een teleurstellende dagomzet voor die winkeliers die wél open waren. De ‘toch-al-tegenstanders’ zullen vast wel brullen dat ze het al voorspeld hadden. ,,Zie je wel? Het valt tegen.’’
Maar zelfs al zou dat af en toe zo zijn… so what. Volgens mij ging het toch echt om keuzevrijheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s