In elke straat woont wel een ‘Buurman Boordevol’


SwiddeIk waarschuw maar vast, want dit wordt een beetje een ‘ouwe-lullen-column.’Ik werd vanochtend namelijk wakker met het smoelwerk van Dick Swidde op mijn netvlies en dat beeld bleef zelfs hangen tot en met de koffie. Dat is, in mijn geval uitzonderlijk, want mijn dromen vervliegen meestal vrijwel direct na het ontwaken. Maar nu niet dus en dát had misschien wel te maken met mijn ochtendkrantje. Kunt u mij nog volgen? Ik leg het uit: de acteur Dick Swidde is en blijft voor mee het prototype van de klager. Hij speelde op karikaturale wijze Buurman Boordevol in de televisieserie Ja zuster, nee zuster. Voor de wat jongere lezers: in de speelfilm die later, naar aanleiding van de serie gemaakt is, wordt de rol van ‘boze buurman’ gespeeld door Paul Kooij en die doet eigenlijk in niets onder voor de in 1988 overleden Swidde. Buurman Boordevol is de schrik van een rusthuis dat gerund wordt door Zuster Klivia (in de serie gespeeld door Hetty Blok en in de film door Loes Luca) en hij doet er, hardop klagend, zeurend en treiterend, alles aan om het huurcontract van het rusthuis opgezegd te krijgen. Dat lukt gelukkig niet.
En nu mijn krantje: daarin krijgen klagers vaak een podium. Dat kun je de krant niet verwijten, want als er iemand klaagt, zeker als iemand een formele klacht neerlegt bij de gemeente, de politie of de rechter, is dat natuurlijk nieuws en dus ‘fit to print.’ Maar als je, zoals ik, al héél lang in dit vak zit, dan weet je ook dat er ook mensen zijn die werkelijk van elke mug een olifant maken. In elke straat woont wel een Buurman Boordevol die zijn (of haar) dagen en nachten vult met het schrijven van boze briefjes en met bellen naar de politie. En nu lees ik in mijn krant dat café Hide Away op de Voorstraat, ondanks zo’n notoire klager (‘Wij ruiken sigarettenrook’) voortaan een uurtje langer open mag blijven en dat tandarts Verwer aan het Berlage-erf, ondanks zo’n boze buurman (‘Wij horen nare geluiden’) gewoon lekker mag blijven doorwerken. Klagers halen maar al te vaak de krant maar gelukkig niet altijd ‘hun’ gelijk.

Foto: Dick Swidde als Buurman Boordevol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s