Een oorverdovend politiek zwijgen in Zwijndrecht…


press2Ik kan het niet laten om nog even terug te komen op de Zwijndrechtse burgemeester Dominic Schrijer. In een interview met het tijdschrift Binnenlands Bestuur noemde hij ‘de afwezigheid van pers een godsgeschenk’ en in mijn column van eergisteren liet ik al weten dat ik een bestuurder die dergelijke uitspraken doet eigenlijk niet meer serieus kan en wil nemen. Als je als burgemeester de controlerende functie van media op het openbaar bestuur minacht, dan is dat immer een ernstige vorm van minachting van de democratie in het algemeen en van je inwoners in het bijzonder. Het is namelijk de journalistiek die de taak heeft om het openbaar bestuur scherp in de gaten te houden op zaken als bestuurlijke zwakheid, geblunder of, in het ergste geval, eventuele malversaties.  Die ‘lastige persmuskieten’ zijn dus onmisbaar voor het functioneren van de samenleving omdat ze de politiek voortdurend kritisch en op de voet volgen en daarover vrij berichten. De ‘parlementaire’ pers (ja, óók op gemeenteniveau) functioneert als waakhond en als je daar als burgemeester niet op gesteld bent, dan zijn er misschien nog leuke gemeentes in Noord-Korea waar ze een burgervader zoeken en ook graag hond eten. Dat Schrijer een beetje de weg kwijt is kan ik hem persoonlijk nog wel vergeven. De man heeft immers een traumatische tijd beleefd als wethouder in Rotterdam, want zijn ‘rekenfoutjes’ zijn hem destijds door zijn partij- en coalitiegenoten zwaar aangerekend en hij verliet de Maasstad, waar hij ooit als veelbelovend politiek talent werd binnengehaald, destijds met de staart tussen de benen. De pers deed daar louter verslag van, maar het is kennelijk de boodschapper die het nu moet ontgelden. Wat mij echter nog het meest dwars zit is de oorverdovende stilte die ik ‘hoor’ binnen het Zwijndrechtse college en binnen de gemeenteraad. Het is nu de taak van de lokale politiek om openlijk afstand te nemen van Schrijers oliedomme uitspraak. Zwijndrechtse politici die nu géén kleur durven bekennen en net doen alsof hun neus bloedt zijn, wat mij betreft, bange plucheplakkers en geen knip voor hun neus waard. Wie nu zwijgt stemt immers toe.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s