Dordtenaren deugen best, maar liever niet openlijk


sheep-googlyZe dragen jekkies, roken sjekkies en kunnen goed mopperen. Die eigenschappen delen ze met Rotterdammers, maar ze zijn toch ook weer anders… cynischer, stugger, nooit openlijk emotioneel en zelden woordelijk trots op hun stad. Dát zijn Dordtenaren en ik mag het zeggen, want ik sta zelf al eeuwen geparkeerd op dit eiland. Uit onderzoek van deze krant is gebleken dat Dordtenaren tevreden zijn met hun buurt en dat lijkt moeilijk te rijmen met dat altijd wat negatief aandoende uiterlijke vertoon. Ze hebben vast een hoop te zeiken over hun leefomgeving, zou je in eerste instantie vermoeden, want een Dordtenaar die niet klaagt is een Dordtenaar die niet meer zelfstandig ademhaalt. En ja, ze hébben ook genoeg te zeiken, maar dat doen ze vooral om te verbloemen dat ze het stiekumpjes prima naar hun zin hebben. Ze geven, zo blijkt uit het onderzoek, zelfs hoog op over hun naaste buren en dat verbaast mij niks, want als ik één ding over Dordtenaren geleerd heb is het dat schijn bedriegt. Achter een façade van stoerheid en achteloze desinteresse liggen namelijk de zachte eigenschappen verborgen, maar daar lopen Dordtenaren liever niet mee te koop, uit vrees om voor ‘zwak’ te worden aangezien en omdat er aan welbevinden een vleempje van zondigheid hangt… een calvinistisch verleden schudt je immers nooit helemaal van je af. Ga bij Dordtenaren dus nimmer op je eerste indruk af, want dan mis je iets. Toen mijn schoonvader, vele jaren geleden, in het Hospice aan zijn laatste dagen bezig was en ik ’s ochtends op bezoek kwam, trof ik aan zijn bed een volgetatoeëerde boom van een kerel aan voor wie ik op straat misschien een stapje opzij gedaan zou hebben. Toen ik hem vroeg hoe de nacht verlopen antwoordde hij in plat Dordts. ,,We hebben gezellig saampies een biertie gedronken.’’ Wat ik toen niet wist was dat deze vrijwilliger die nacht stad en land had afgefietst om een biertje te scoren om zo aan de wens van mijn schoonvader te kunnen voldoen. Dat hoorde ik pas later en niet van die man zelf, want stel je voor, dán zou hij zijn ware inborst verraden hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s