Zwemles moet iets vanzelfsprekends blijven…


MonkZwemles. Ik kijk er niet met plezier, maar wél met dankbaarheid op terug. Ik was nu eenmaal een bangig kindje, vond zwemmen eng en de badmeesters van het Sportfondsenbad met hun luide stemmen nog veel enger. Het meest bang was ik nog voor die stok met die haak er aan, waarmee je nog wel eens een corrigerend tikje kreeg en ik herinner me ook die lange rijen aan de waterkant waar je rillend van kou en angst, achter een paar andere beteuterde kleuters stond te wachten op die onvermijdelijke sprong in die allesomvattende machteloosheid. Mijn watervrees overwon ik die zomer in een campingzwembadje met wat hulp van een oom in wie ik een blind vertrouwen had (‘Gewoon springen joh, ik vang je wel op. Denk je nou écht dat ik je laat verdrinken?’) en in het nieuwe schooljaar verbaasde ik de meest doorgewinterde badmeesters met de vooruitgang die ik tijdens mijn vakantie geboekt had.
Zwemles, inclusief dat busritje naar Sportfondsen- en later Combibad, was een vanzelfsprekendheid in mijn jeugd, want in waterrijk Nederland en het nog nattere Dordt moest je jezelf natuurlijk wél kunnen redden als je onverhoopt in een sloot of rivier terecht kwam. Maar zwemles is een luxe geworden. De gemeente wil bezuinigen op het vervoer naar het schoolzwemmen en dat kan nog wel eens vervelende gevolgen krijgen. Enkele scholen, die het toch al niet breed hebben, dreigen met schoolzwemmen te stoppen als het vervoer niet meer wordt gesubsidieerd en er zijn veel ouders in deze stad die het óók niet breed hebben en die zich wellicht minder bewust zijn van het belang van zwemles. Ja, laat ik het beestje maar bij de naam noemen, want het is getalsmatig aantoonbaar dat vooral veel kinderen van allochtone origine dan helemaal geen zwemles meer krijgen en dus hun verdere jeugd bijzonder kwetsbaar zijn. Ik ben blij dat D66 Dordrecht (met steun van GroenLinks, de PvdA en de VSP) dit bezuinigingsvoornemen op de politieke agenda heeft gekregen met als doel om het college op andere gedachten te brengen. Niemand van school af zonder diploma, luidt al jaren het credo in Dordt. Laten we dan maar beginnen met een zwemdiploma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s