Wytske Nederveen belt: ‘Is Blafmans thuis?’


Blafmans ontvangt eerste boekjeHet is dat Blafmans geen schoenen draagt, want anders zou ‘ie er ongetwijfeld naast gaan lopen. Dat mijn hond, sinds ze zo nu en dan opduikt in mijn columns, een stuk populairder is dan ikzelf kan ik nog wel velen en dat mensen Blafmans, tijdens het uitlaten, enthousiaster begroeten  dan het baasje, wil ik ook nog wel begrijpen, maar nu loopt het toch echt de spuigaten uit. Sinds het afgelopen weekend is er namelijk geen land meer met ‘m te bezeilen. Hoe dat komt? Ik zal het u uitleggen: het begon allemaal met een telefoontje van de Dordtse kinderboekenschrijfster Wytske Nederveen, bekend van onder andere het Dierenvertelboek (1975) en het Moordhotel (1988). Ik bewoner het werk van Wytske zeer en vond het dan ook een hele eer dat zij mij persoonlijk belde. Ik was dus eerlijk gezegd best een tikje teleurgesteld dat ze niet mij, maar Blafmans aan de telefoon vroeg met het verzoek om, tijdens dierendag, het eerste exemplaar van haar nieuwste werkje ‘Het Mollenkwintet’ in ontvangt te nemen. Blafmans, niet vies van een beetje aandacht, blafte meteen van ja en dus moesten wij zaterdagmiddag aantreden ten huize van de schrijfster, niet ver van de Grote Kerk. Onderweg daar naartoe liep mijn arrogante viervoeter al met de neus in de wind en tijdens de overhandiging, mét toespraakje van de schrijfster, werd ik volledig genegeerd. Met een ferme poot en een stukje worst, werd de ‘overdracht’ bekrachtigd en ik voelde mij, in mijn dankwoordje, gedegradeerd tot louter een anonieme woordvoerder van een inmiddels eilandbreed beroemde viervoeter.
‘Het Mollenkwinet’ is overigens alweer het derde boekje in wat je inmiddels een ‘reeks’ mag noemen. De eerdere, losstaande, deeltjes zijn getiteld ‘Het Hazentrio’ en ‘Het Berenkwartet’ en het aller-leukste van Wytskes pennenvruchten is dat ze dusdanig ‘gelaagd’ zijn dat volwassen lezers er minstens zoveel plezier aan beleven als de kinderen voor wie ze in eerste instantie bedoeld zijn. Maak ik nu reclame in mijn column? Jazeker, want de opbrengst van ‘Het Mollenkwintet’ (het kost 6 euro) komt geheel en al ten goede aan KNGF Geleidehonden. Binnenkort in de meeste Dordtse boekhandels verkrijgbaar, maar nu al te bestellen via: info@wytskenederveen.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s