Parkeren: wie betaalt, wie niet, waarom en hoeveel?


parkingTo pay or not to pay, that is the question. Ik ben het, als binnenstadsbewoner, gewend dat ik vandaag de dag moet dokken om mijn blik te stallen. Er zijn nu eenmaal meer auto’s dan er ruimte is en dus betaal ik, zij het met frisse tegenzin, mijn abonnementsgeld om gegarandeerd te zijn van parkeerruimte. Nu wél dus, maar toen ik, beginjaren tachtig, vanuit Sterrenburg naar de binnenstad verhuisde, waren er nog wel wat gratis parkeerplaatsen in het centrum, al voelde ik het destijds al ‘knellen’ toen ik mijn lelijke eendje in de Kleine Spuistraat (waar ik woonde) parkeerde en ik prompt ruzie kreeg met een winkelier die vond dat hij, gezien het feit dat hij aan de Grote Spuistraat een zaak runde, meer recht had op een van die schaarse plekjes dan ik. Toen er in dit stadsdeel betaald parkeren werd ingevoerd kon ik het nog een tijdje gratis rooien door mijn autootje in de verderop gelegen schil neer te zetten; ik vond het immer geen ramp om vijf minuutjes naar mijn auto te moeten lopen. Toen het ook daar niet meer gratis was ging ik overstag en besloot ik een parkeervergunning aan te vragen. Ik ken veel autobezitters in de binnenstad die zo’n vergunning overigens nog altijd niet hebben. Zij gebruiken de auto weinig en stallen hem, tot groot verdriet van de bewoners aldaar, in het (nu nog) gratis gebied Groenendijk, Oranjelaan, Noordendijk en zelfs in delen van Reeland. Treinforenzen uit Sterrenburg en Stadspolders parkeren op hun beurt weer in straten in Nieuw-Krispijn die niet al te ver van het station liggen en dus komen ook daar omwonenden in de parkeerknel. Een vergelijkbaar probleem is ontstaan in Sterrenburg op die plekken die nog ‘aanloopbaar’ zijn richting ziekenhuis. Wat is nu de oplossing? Ook in deze gebieden betaald parkeren invoeren? Maar waar houdt het waterbedeffect, dat dan ontstaat, uiteindelijk halt? Stadsbreed betaald parkeren invoeren? Wie betaalt dan wélk tarief en op grond waarván? Ik heb de oplossing niet in huis, maar ik ben zeer nieuwsgierig naar uw ideeën hierover. Mail me die alstublieft en ik kom er graag op terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s