Dordtenaren mogen graag een verkiezinkje winnen…


stukHet kinderprogramma ‘De aller-aller’ uit de jaren negentig draaide om het simpele gegeven dat kinderen nog wel eens hardop roepen dat hun vader de allersterkste van de hele wereld is en dat de appeltaartjes van oma véél lekkerder zijn dan die van alle andere oma’s. Nee, dat is geen opschepperij, want een kind (en zo hoort het ook) meent zoiets uit de grond van zijn hart. In het programma werd de proef op de som genomen: als een kind de redactie schreef dat op hun vensterbank de allerhoogste cactus van Nederland stond dan deed het programma een oproep aan de kijkertjes om thuis hun cactus op te meten. Dat leverde leuke televisie op, maar ‘De aller-aller’ is nooit een groot succes geworden omdat de productie destijds traag en omslachtig was, want niemand had nog internet. Ik denk dat een soortgelijk programma vandaag de dag dan ook meer kans van slagen zou hebben. Ik moest daaraan denken toen ik las dat het Regionaal Archief Dordrecht met een brief van Johan de Witt in de race is voor de titel ‘Stuk van het Jaar 2014’. Wie er wint bepaalt het publiek en dan weet je het… dan doen Dordtenaren fanatiek mee want we mogen, kinderlijk chauvinistisch als we zijn, graag zo’n wedstrijdje te winnen. Zo werd de Vriesestraat vorig jaar tweede in de verkiezing leukste winkelstraat van het land, waren we lang in de race voor de titel ‘beste middelgrote binnenstad’ en won Windsister Warehouse de verkiezing ‘leukste winkel van Nederland.’Het Energiehuis mag zich ‘het beste gebouw van 2014’ noemen en Stadsboerderij Weizigt behaalde in 2012 de tweede plaats in de ANWB-wedstrijd ‘het meest innovatieve uitje.’ Ik herinner me nog veel meer van dat soort kinderlijke, maar heerlijke wedstrijdjes waarin we, als gevolg van bloedfanatiek Dordts stemgedrag, meestal wel ergens in de top eindigden.
De inzending van het Regionaal Archief Dordrecht betreft een van de laatste brieven van Johan de Witt. Wat er precies in staat moet u zelf maar bekijken op www.stukvanhetjaar.nl, maar laten we eerlijk zijn, dat doet er toch niet toe? We moeten gewoon winnen, want Dordt moet natuurlijk wel ‘de aller-aller’ zijn… toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s