Hoezo excuses… Gario kreeg toch waar ie voor kwam?


QuinsyGarioIk stond er die bewuste zaterdag in november 2011 vlakbij en heb met eigen ogen gezien hoe een, naar sensatie hunkerende demonstrant letterlijk kreeg waar hij om vroeg, namelijk aandacht en een knietje in zijn rug om hem in bedwang te houden. Sinterklaas werd die dag onthaald in Dordrecht en twee mannen, naar later bleek Quincy Gario en ene Jerry Afriyie (bestaat ‘ie nog?) stonden ’s ochtends al opzichtig met een spandoek te zwaaien met daarop de tekst  ‘Zwarte Piet is Racisme.’ Een politieman verzocht de heren dat ding weg te halen, want er was namelijk afgesproken dat er op die bewuste dag niet met spandoeken gedemonstreerd zou worden. Het spandoek verdween, maar Quincy en zijn maatje doken korte tijd later weer op, maar nu gehuld in shirts met daarop diezelfde tekst. Eerlijk gezegd vond ik dat nog best moedig ook, want een oplawaai van een boze vader heb je zo te pakken in Dordt. Ik bleef, nieuwsgierig als ik ben, in de buurt van het tweetal staan en zag vooral veel verbolgen ouders en vragende kinderblikken. Een paar moeders riepen naar de politie: ,,Hé, kunnen jullie daar niet wat aan doen? Die gasten staan het hele feestje te verpesten.’’
Een politieman verzocht de twee demonstranten op vastberaden toon hun shirt, dat ze over hun kleding droegen, uit te trekken, maar dat weigerden ze. Vervolgens liep het uit de hand en voordat ik me goed en wel realiseerde wat er gebeurde lag Quincy op de grond. Hij schreeuwde over geschonden mensenrechten en discriminatie, maar iedereen die er bij was kon zien dat het allemaal één grote provocatie was. Quincy is overigens niet geslagen of geschopt, maar simpelweg ‘neergelegd’ en vervolgens wild spartelend afgevoerd.
De Nationale Ombudsman komt nu tot de conclusie dat die arrestatie onrechtmatig was en Gario eist openlijk excuses van de politie en van Burgemeester Brok. Daar ga ik niet over, maar ik zou er persoonlijk niet over piekeren om beroepsprovoacteur Gario excuses aan te bieden, al was het alleen al vanwege het feit dat hij die dag, met zijn zelf uitgelokte pandemonium zoveel kinderen de schrik van hun leven bezorgd heeft.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s