Een Groothoofd zonder kastanjes… wat een rotidee


GroothoofdOnafwendbaar… raar woord eigenlijk. Je schrijft het wel eens op maar je gebruikt het nauwelijks  in spreektaal. Nou ja, misschien als je in de politiek zit of bij het voorlezen van een officieel stuk. Als Dordtenaren het over ‘iets onafwendbaars’ hebben, zeggen ze gewoon: ‘Dat hou je éch nie tege…’’
Om u op dagbasis een column voor te kunnen schotelen lees ik zo’n beetje alles wat ik onder ogen krijg: geen nieuwsbericht ontgaat me en zelfs de saaiste dossiers en rapporten laat ik toch in ieder geval altijd even diagonaal langs mijn oogbollen glijden. Het begrip onafwendbaar kom je dan vaak tegen, soms letterlijk, maar even zo vaak verscholen ‘achter’ ambtelijke volzinnen.
Onafwendbaar bijvoorbeeld is een toekomstige fusie tussen Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Laat u niet van de wijs brengen door lokale politici die verbaal nog wat tegenstribbelen, want ook zelf weten ze donders goed dat die uiteindelijke aansluiting niet tegen te houden is. Datzelfde geldt natuurlijk voor Hardinxveld-Giessendam, dat op een dag toch echt onder Gorcum of Sliedrecht gaat ‘vallen.’ Verder in het rijtje onafwendbaar: Zwarte Pieten met gekleurde neefjes (daar zit geen kind mee), nooit meer roken in je stamkroeg, natte kelders in de binnenstad (gemiddeld twee keer per jaar), benauwde momenten of op zijn minst stankoverlast als gevolg van ‘foutjes’ die in Moerdijk, Kijfhoek, de Staart of op de Lindtsedijk gemaakt worden en, niet te vergeten (dus pluk de dag), je ultieme verhuiskaart met postcode 3314 erop.
En zo kom ik terecht bij het Groothoofd. Al eeuwenlang staan daar prachtige kastanjebomen, maar die zijn, zoals de meeste kastanjebomen in deze stad, letterlijk doodziek. Over een paar weken zouden ze zaagsgewijs uit hun lijden worden verlost maar, op verzoek van een aantal binnenstadsbewoners, komt er tóch nog een ultieme reddingspoging… iets met warmwaterslangen en dekens, geloof ik. Eind goed, al goed zou je zeggen, maar een deskundige liet al doorschemeren dat een dergelijke operatie geen wonderbaarlijke genezing te weeg brengt en dat het leven van de oude patiënten dus hooguit nog even wordt gerekt. Een Groothoofd zonder kastanjebomen is dus helaas onafwendbaar. Gek misschien, maar eigenlijk doet dát me nog het meest zeer.

Afbeelding: Gezicht op het Groothoofd te Dordrecht bij maanlicht (gedeelte), Johan Barthold Jongkind, 1886 (doek, 32,8 X 22 cm, aankoop 1991, Dordrechts Museum)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s