Politie en communicatie… het blijft tobben


Bad-CommunicationPolitie en voorlichting… op dat gebied is het al héél lang, héél zwaar tobben in deze regio. Zoals ik alleen al bij het bellen naar mijn tandarts, graag op voorhand licht verdoofd wil worden, ken ik collega’s die, op het moment dat ze een politiewoordvoerder aan de lijn hebben, al preventief naar Rennies of Rutte grijpen. Het ergste van alles is dat de politie tegenwoordig heuse communicatie-experts in dienst heeft maar sinds die, van achter hun bureautjes, de voorlichting verzorgen is het er, qua informatie-uitwisseling, alleen maar beroerder op geworden.
Ik kan me de tijd nog heugen dat een dienstdoende diender de perscontacten er gewoon ‘bij’ deed en eigenlijk ging het toen een stuk flexibeler. Je kon elkaar nog gewoon recht in de ogen kijken, heldere afspraken maken en als jij, als verslaggever, de boel ook maar enigszins belazerde dan ging de deur gewoon een tijdje dicht. Ook een ‘dealtje’ hoorde indertijd nog tot de mogelijkheden: wist jij iets meer over een zaak dan de politie, in het belang van het onderzoek kwijt wilde (dat was toen nog geen loze zin) dan was jij als journalist wel de laatste die dat onderzoek wilde verstoren. In ruil daarvoor kreeg je na afloop wél een ‘cadeautje’, namelijk échte openheid van zaken en soms ook nog eens een heus primeurtje als kers op de taart.
Tegenwoordig heerst er voornamelijk ‘angstige’ terughoudendheid in politie-communicatieland en dat resulteert maar al te vaak tot misverstanden en zelfs paniek. Afgelopen woensdag bijvoorbeeld was er een grote oefening op het bedrijfsterrein van Stolk aan de Veersedijk in Ambacht. Daar liepen veel drukdoende agenten in kogelvrije vesten rond, maar niemand wist waarom en dus deden de meest wilde geruchten de ronde: over jihadstrijders bijvoorbeeld en over de directeur die zou zijn opgepakt. Pers en publiek waren niet ingelicht, niet van te voren (dat levert maar pottenkijkers op) en maar mondjesmaat achteraf. Gevolg: veel telefoontjes van verontruste burgers naar krant en politie en veel negatieve publiciteit voor Stolk, waar men zich in de toekomst wel twee keer zal bedenken alvorens ooit nog eens medewerking te verlenen aan een politieoefening.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s