Nooit meer slenteren door de Museumstraat?


museumstraat‘Stem mee over de inrichting’ laat de gemeente Dordrecht via haar website aan de bewoners van de ‘museumbuurt’ weten, maar ik heb toch sterk de indruk  dat het hier om een ernstige vorm van schijninspraak draait.
Vanavond (woensdag 19 november) vindt er in het Dordrechts Museum een bewonersbijeenkomst plaats over de toekomst van de diverse straten in het Hofkwartier en dan zal blijken of er ook daadwerkelijk iets te kiezen valt. Ik denk het niet, want als ik de twee voorgelegde opties lees, gaan ze beiden, tegen de wens van de buurtbewoners in, sowieso ten koste van een deel van de karakteristieke Lindenbomen in de Museumstraat, die niet voor niets ooit Lindengracht heette. De gemeente spreekt zich al sinds jaar en dag opzichtig uit over een zogeheten ‘eenduidig bomenbeleid’ en als ik dat voor mezelf omzet in Jip-en-Janneke-taal, komt dat er in dit specifieke geval op neer dat er in straks hooguit nog een paar armzalige boompjes in die, van oudsher, zo heerlijk groene Museumstraat overeind zullen blijven staan. Toegegeven, de term ‘eenduidig bomenbeleid’ wordt nergens exact omschreven, maar volgens mij is het niets anders dan een verhullende term om aan te geven dat heel Dordt stapje voor stapje wordt volgeplempt met karakterloze, onderhoudsvriendelijke, want nauwelijks uitdijende of blad veroorzakende, ‘eenheidsworst-boompjes.’
Terug naar de Museumstraat, waarover ik me zorgen maak. De straat moet immers ‘slentervriendelijk’ blijven vanwege museum, Hof en Movies, maar dat bijt ernstig met die zogeheten doseerpoller die op de kruising met de Korte Kolfstraat moet komen. Als die er straks ligt zou de Museumstraat wel eens een heuse sluiproute richting parkeergarage Drievriendenhof  kunnen gaan worden. Auto’s staan daar straks in lange rijen voor die poller te wachten, zodat fietsers en scooters (zoals nu al op de Vest gebeurd) het trottoir als uitvalsroute gaan kiezen. Van een slenterstraatje is dan écht geen sprake meer.
De buurt voelt zich op voorhand al ernstig in de tang genomen, want de keuze die de gemeente de omwonenden vanavond onder het mom ‘inspraak’ voorlegt is er een tussen twee varianten die elkaar nauwelijks ontlopen. Wil je wat drinken? Ja, lekker. Heb je een wijntje? Nee, alleen maar pils… Grolsch of Dommelsch?

Afbeelding: de Museumstraat, ca. honderd jaar geleden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s