‘Hof van Nederland’ is tè pretentieus en feitelijk onjuist


SONY DSCHet Hof is weer helemaal in ‘nieuwe’ oude glorie hersteld, met bomen, met een putdeksel op de plek waar zich ooit een waterput bevond en zelfs met een heus ‘beleefmuseum.’ Daar word je blij van als binnenstadsbewoner en ik hoop dat er ook heel veel toeristen blij gaan worden van de ‘totaalbeleving’ die Het Hof, twee-punt-nul straks te bieden heeft.
In mijn jeugd beschouwde ik het Hof eerlijk gezegd niet als iets heel bijzonders: gewoon een prettige plek waar ik dagelijks doorheen sjokte en aangezien deze stad barst van de hofjes was HET Hof eigenlijk niets anders dan gewoon EEN Hof dat volgens mij destijds officieel zelfs ’T Hof heette. Dat die bijzondere plek iets met de geschiedenis van de natie van doen had wist ik wel, dankzij de geschiedenislessen op school, maar écht indruk maakte dat toen nog niet. Het Hof was een hangplek, waar je afsprak om je weg richting kroeg, Bibelot of bios te vervolgen en als jonge vader was het Hof voor mij ook een open ruimte om op zomeravonden een balletje te trappen met zoonlief, die ook nog eens ‘klant’ was van de aldaar gevestigde kleuteropvang. Het Hof was ook de plek waar ik ooit een benevelde Ramses Shaffy naartoe bracht. Hij sprak me aan op de Stationsweg en ik wandelde het hele eind met hem mee. Op de Hofzolder, waar hij optrad, had ik al vaak geluisterd naar de verhalen van ‘wereldberoemde’ schrijvers die op mijn examenlijstje stonden.
Dat historisch besef dat ik destijds niet had is er inmiddels wel en dus stoort het me dat het museum rondom het Hof de naam ‘Hof van Nederland’ gaat dragen. Die titel slaat nergens op, want die Eerste Vrije Statenvergadering die hier in 1572 plaats vond, was hooguit de aanzet tot de Republiek der Zeven Verenigde Nederland en met het Koninkrijk der Nederlanden dat we vandaag de dag kennen had en heeft het helemaal niets te maken. Hof van Holland zou toepasselijker zijn en ‘bekt’ ook lekkerder, maar ja, het stikt in dit land al van de nieuwbouwprojecten en horecatenten met die naam. Wie verzint er iets beters… of is het al definitief?

Afbeelding: Het Hof in Dordrecht in de boomloze periode. (Foto: http://www.het-hof.nl)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s