Minder roken dankzij Redmond, Herman en Maarten…


slotfeest-slider_940Ik rook teveel en lees te weinig en een stemmetje in mij zegt dat andersom een stuk beter zou zijn. Ik kan zomaar een week niet roken en heb daar geen moeite mee… nou ja, tótdat ineens weer die aandrang  toeslaat en dan is Blafmans de pineut. ,,Kom, we gaan uit,’’ zeg ik dan om drie uur ’s nachts tegen mijn nog half slapende viervoeter, die me dan meestal eerst wat glazig aankijkt, maar uiteindelijk toch altijd weer enthousiast mee gaat voor een nachtelijke wandeling richting de 24-uurs-pomp van BP onder de Zwijndrechtse brug.
En nu stelling twee: als ik lees rook ik niet. Da’s mischien raar, maar wel waar. Tijdens het lezen denk ik niet aan roken en hóef ik dus ook niet te roken. Vergelijk het met bioscoopbezoek… als ik in The Movies zit denk ik nooit, nee zelfs niet als er in de film stevig op los gepaft wordt, aan een sigaret. De simpele conclusie zou dus moeten luiden: ga meer lezen om je nicotineverslaving te bestrijden. Dat lijkt inderdaad de oplossing, ware het niet dat ik meestal in bed lees, maar in bed rook ik tóch al niet, dus die vlieger gaat niet op. Ik moest dus overdag meer gaan lezen om minder te gaan roken en daarom heb ik, sinds een week of wat, een middag-leesuurtje ingelast (ver weg van tv, smartphone en tablet) om rookvrije momenten te creëren. Die momenten zijn de afgelopen weken opgevuld door bioloog en ontdekkingsreiziger Redmond O’Hanlon, wiens boek ‘Storm’ al jaren ongelezen op mijn nachtkastje lag, vervolgens door Maarten ’t Hart, want die gratis heruitgave van ‘Een Vlucht Regenwulpen’ kon ik niet laten liggen en momenteel houdt de Belgische veelschrijver Herman Brusselmans me van het roken af. Gisteren zag ik in de stad een affiche hangen waarop ik las dat het slotfeest van het literatuurfeest ‘Nederland Leest’ volgende week zaterdag (29 november) plaats vindt in Kunstmin. En geloof het of niet, daar staan op het podium  O’Hanlon, ’t Hart en Brusselmans… mijn drie anti-rook-guru’s, tegelijkertijd in mijn stad! Toen ik dát zag stak ik van schrik een peuk op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s