Hoera, er is een Dordtenaar ‘geboren’…


brightsunnnnIk werd wakker gebeld door de persoon met wie ik een afspraak had. ,,Waar zit je nou? Ik sta al een kwartier op het Scheffersplein.’’
Shit… verslapen. Nog te duf om een geloofwaardige smoes te bedenken blufmompelde ik zoiets van ,,Jaja, ik, ik ben al onderweg.’’
Vanaf dat moment ging alles mis, want ik kon (a) mijn bril en (b) mijn sokken niet vinden, ik stootte (c) mijn grote teen tegen de kastdeur, ik vloekte vervolgens (d) zó hard dat ik (e) vermoedelijk ook de overburen wakker maakte en eenmaal beneden struikelde ik (f) over Blafmans die nog steeds denkt dat ik dat met opzet deed, want ze heeft me de rest van de dag ontlopen. Mopperend, geeuwend, sokloos in mijn laarzen en met een provisorisch bepleisterde Hema-bril op mijn neus kwam ik dus aan op het Scheffersplein, waar mijn afspraak al demonstratief op zijn horloge kijkend tegen Ary leunde. De afspraak (een schrijfklus) verliep verder goed dankzij een stevige bak koffie in de enige kroeg die al open was.
Onderweg terug loop ik, op de markt, Rahim tegen het lijf, een uitermate sympathieke Irakese verpleegkundige die al jaren illegaal in Dordt verblijft. In februari 2013 was hij de hoofdpersoon in de treurigste column die ik ooit schreef. ,,Terug naar Irak is uitgesloten,’’ vertelde hij me toen wanhopig, ,,Dáár ben ik mijn leven niet zeker, maar hier doellos rondlopen is ook geen leven. Ik kán en mag hier niets doen, niet werken, niet wonen, niets opbouwen. Officieel bén ik hier niet eens, ik ben onzichtbaar, een schim van een mens. Schrijf alsjeblieft over mij, want dan besta ik tenminste nog een beetje…’’
Maar nu is alles anders. Een breed lachende Rahim omhelst me en vertelt dat hij deze zomer een verblijfsvergunning heeft gekregen. ,,Ik heb zelfs werk in een verpleeghuis en ook een eigen huurwoning. Ik besta weer… ik ben nu óók een Dordtenaar, net als jij.’’
Mijn ochtendhumeur is verdwenen en wonder boven wonder breekt op het Statenplein nu ook het zonnetje nog door. Ik feliciteer Rahim en betrap mezelf, onderweg naar huis, op een kleuterhuppeltje. Sommige columns krijg je op een presenteerblaadje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s