Columns van AD-columnist Kees Thies gebundeld


Cover boekje Kees Thies in JPEGOp zondag 30 november aanstaande presenteer ik mijn columnbundel ‘Altijd wat.’
Burgemeester Arno Brok neemt dan, ’s middags om drie uur, in het filiaal van boekhandel Vos en Van der Leer aan het Scheffersplein, het eerste exemplaar in ontvangst. Iedereen is daarbij van harte welkom.

Persbericht:

‘Altijd wat’ is de titel van het boek van AD-columnist Kees Thies met daarin een bundeling van de meest hilarische, ontroerende, maar altijd typisch Dordtse columns die hij de afgelopen vijf jaar voor deze krant schreef.
Kees Thies, in 1984 begonnen als verslaggever voor Dagblad De Dordtenaar, kwam in 2009, na een lange periode als televisiemaker in ‘het Hilversumse’ terug bij de krant waar ooit zijn loopbaan een aanvang nam. Sinds januari 2010 schrijft hij columns voor dit dagblad, aanvankelijk drie keer per week en de afgelopen drie jaar zelfs op dagelijkse basis. Die columns (inmiddels schreef hij er ongeveer 1500) worden door de lezers van AD De Dordtenaar als het ware ‘verslonden’ en zo werd vorig jaar het idee geboren om een vijftigtal tijdloze columns te boek te stellen. Die knoop hakte Thies echter pas door nadat hij in contact kwam met de Dordtse beeldend kunstenaar Wim van Broekhoven, wiens tekeningen naadloos aansloten bij Thies’ schrijfstijl. ,,Deze bundel was er nooit gekomen als ik hem niet ontmoet had. Hoe het kan dat zijn tekeningen zo perfect bij mijn schrijfseltjes passen kan ik nog steeds niet bevatten. Ja, hij is goed… héél goed, maar ik blijf het toch een wondertje vinden,’’ schrijft Thies op de laatste pagina van ‘Altijd Wat.’ ,,Elke column in mijn boek gaat nu vergezeld van een prachtige tekening die daadwerkelijk iets toevoegt,’’ aldus Thies.
Hoofdredacteur Bart Verkade van AD De Dordtenaar geeft de lezer op de achterflap van het boek de volgende boodschap mee: ‘Een goede regionale krant kan niet zonder goede plaatselijke columnist. Bestuurders vrezen de pen van Kees Thies, maar de rest van Dordt smult van zijn vermaningen en zijn warme, menselijke kroniekjes. Met deze portretten raakt hij Dordtenaren in het hart.’
Redactiechef Bram Verbrugge voegt daar het volgende aan toe: ‘Of Kees nu schrijft over de avonturen van zijn hond Blafmans, zijn gesprekken met zwervers op het Vrieseplein of scherpe kritiek uit op de lokale politici, zijn columns in worden dagelijks gevreten. Thies is een prettige zekerheid voor onze lezers. In deze bundel geeft Kees ons – op zijn herkenbare, scherpe en humoristische wijze – een kijkje in zijn dagelijks leven en het reilen en zeilen van de stad waar wij beiden zo verknocht aan zijn.’
Het voorwoord in ‘Altijd wat’ is geschreven door dichter Kees Klok. Hij schrijft: ‘Het dagelijks schrijven van een column vereist vooral discipline en een scherp waarnemingsvermogen. Het hebben van compassie, naast een kritische geest en gevoel voor humor strekt tot aanbeveling. Je moet niet bang zijn voor kritiek of voor de woede van medeburgers en politici waarop je je pijlen richt. Bang uitgevallen is Kees Thies niet en over de andere kwaliteiten beschikt hij ruimschoots. Dat verleidt tot een vergelijking met illustere voorgangers als Simon Carmiggelt en Martin Brill.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s