Blij met ‘doorstart’ van ‘Asbest Nedstaal Nee’


Asbestposters_1Wat aanvankelijk een verhaal met een treurige uitkomst leek te worden kreeg uiteindelijk een relatief vrolijk, maar nog altijd ‘open’ einde. Ik heb het over Nedstaal in Ablasserdam, waar men van plan was om asbesthoudend metaal te gaan smelten, simpelweg omdat dit bedrijf noodgedwongen naar ‘nieuwe’ wegen zocht om het hoofd boven water te houden. Het actiecomité ‘Asbest Nedstaal Nee’ sprong daar bovenop en werd, mede dankzij het feit dat de mensen in deze ‘club’ zich dusdanig wist te bekwamen in de (vaak zeer gecompliceerde) materie, een factor van betekenis. Ik kan me voorstellen dat de toenmalige Nedstaal-directeur Jan Henk Wijma nog wel eens slapeloze nachten had van ‘actie-roerganger’ Willem Schulpen en consorten, want om goed onderbouwde argumenten tegen de Nedstaal-plannen zat men bij het comité nooit verlegen. En dus dreigde dit verhaal, op welke manier dan ook, treurig af te lopen, want áls het bedrijf die vergunning om asbest te gaan verwerken zou krijgen dan zou de regio in permanente ‘ademhalings-angst’ leven en als Nedstaal die vergunning niet zou krijgen dan was een faillissement onvermijdelijk en zouden veel mensen hun baan verliezen. Uiteindelijk hoefde een beslissing niet eens meer echt genomen te worden (het faillissement kwam eerder) maar hoe dan ook zou het altijd een verhaal met een rouwrandje geworden zijn, al wegen gezondheidsargumenten wat mij betreft, nog altijd zwaarder dan werkgelegenheidsargumenten. Nu het bedrijf, met dank aan de Andus Groep een doorstart kan maken blijven er in ieder geval nog banen gespaard en heeft de nieuwe eigenaar al laten weten geen ambities te hebben om met asbest te gaan experimenteren.
Einde klus zou je dus denken voor het actiecomité waar men altijd uitstekend gedocumenteerd, onvermoeibaar en op beschaafde wijze is blijven strijden. Maar ‘Asbest Nedstaal Nee’ houdt niet op te bestaan. Het comité maakt namelijk óók een doorstart, met als doel alle ontwikkelingen rond Nedstaal nauwgezet te blijven volgen en het bedrijf te blijven wijzen op zijn verantwoordelijkheden aangaande de uitstoot van gevaarlijke stoffen, stankoverlast en de verweerde (dus gevaarlijke) asbestdaken op het ouwe fabrieksgebouw. Met die beslissing mogen Alblasserdam en de regio in hun handjes knijpen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s