Ondernemersfonds: een meerderheid is nog geen draagvlak


Verbindende_handen-e1366110563479Waar de een lekker zwemt kan de ander hooguit watertrappelen, terwijl nummertje drie nét niet verzuipt en nummertje vier in comateuze toestand van de bodem moet worden gevist voor een stevige reanimatie. En dan heb ik het nog niet eens over al die Voorstraatwinkeliers die het niet gered hebben, want ‘het veld der gesneuvelden’ is inmiddels onmetelijk groot en nog altijd groeiende. Ik kan uit mijn hoofd al zo’n twintig toko’s opdreunen die hun deuren de afgelopen jaren noodgedwongen moesten sluiten. Da’s hard, maar zo werkt het nu eenmaal in deze sector, waar het een kwestie is van eat or be eaten.
Ik hoef u niet uit te leggen waarom niet alle winkeliers in Dordt goudkleurige gevels hebben, want de economie zit nu eenmaal al héél lang in een dalletje, vastgoedeigenaren zijn geen charitatieve instellingen (‘Hier met die huur!’) en de consument komt weliswaar nog altijd graag kijken, maar koopt uiteindelijk toch liever via het goedkopere internet. Om met leuke acties zo nu en dan extra klanten naar de binnenstad te lokken, organiseren winkeliers soms evenementjes die ze in gezamenlijkheid bekostigen. Nou ja, gezamenlijkheid… de één betaalt altijd mee, de ander af en toe en velen (de zogeheten freeriders) nooit. Tóch lukt het winkeliers om zo nu en dan iets aardigs te organiseren, waarbij de gemeente dan vaak ook nog een letterlijke duit in het zakje deed. Maar die vlieger gaat vanaf volgend jaar niet meer op, want ‘losse’ ondernemersacties worden straks niet meer gesubsidieerd. Nu is het dus de vraag of er in deze stad al dan niet een verplicht geldpotje (ondernemersfonds) moet komen, bekostigd uit zogeheten reclamebelasting. Mijn verstand zegt ‘ja’, want alleen zó dwing je ook echt iedereen om mee te doen, maar ik heb toch ook zo mijn twijfels: dit soort ondernemersfondsen hebben hun nut nog nergens echt bewezen en ‘rieken’ een tikkie naar een verkapte gemeentelijke bezuiniging. Ook vind ik een winkeliersmeerderheid van 53 procent (aan voorstanders dus) niet bepaald een ‘draagvlak’.
Over 2 weken neemt de gemeenteraad hierover een definitief besluit. Mijn gevoel zegt dat het een go gaat worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s