Wat is úw Dordtse woord van 2014?


woorden3Weesfiets, parapludag en swaffeltherapeut… kent u die woorden nog? Het waren in respectievelijk 2011, 2012 en 2013 de Dordtse woorden van het jaar. Het plan om, jaarlijks in december, met afgevaardigden van de lokale pers rond de tafel te gaan zitten om met elkaar een robbertje verbaal te knokken over wat nou het aller-leukste of mooiste woord van het jaar was, komt van voormalig BVD-gemeenteraadslid Jacqueline van Dongen, die tegenwoordig wethouder in Den Helder is. Er zijn een paar criteria aan verbonden: allereerst moet het woord, liefst veelvuldig, in de media ‘gehanteerd’ zijn en verder moet het ook min of meer ‘geboren’ zijn uit een lokale nieuwsgebeurtenis. Verder spelen natuurlijk ook zaken als humor en creativiteit een rol van betekenis: een grappig woord, of een woord dat eigenlijk nog niet bestond, maar wél heel mooi de lading van de inhoud dekt, maakt natuurlijk altijd de meeste kans. De weesfiets van drie jaar geleden (het jaar dat woorden als tuigdorp en caviapolitie landelijk hoge ogen gooiden) is een prachtige benaming voor een fiets die al langere tijd ergens onbeheerd staat op een plek waar die eigenlijk niet hoort te staan. Een goeie Dordtse tweede werd destijds de zwerfklep, u weet wel dat rode klepje aan de achterkant van een vuilcontainer. In 2012 (het jaar van het beruchte Project-X-feest) won de parapludag, met dank aan de immer actieve ondernemers in de Vriesestraat die in september van dat jaar hun winkelstraat over een lengte van 500 meter met meer dan 1300 paraplu’s overdekten. Vorig jaar kwam swaffeltherapeut als winnaar uit de bus en dat woord (het betrof hier een Zwijndrechtse fysiotherapeut die een nieuwsbegrip werd nadat hij voor de rechter moest verschijnen omdat hij met zijn ontblote penis tegen een patiënte stond aan te rijden) trok zelfs landelijk de aandacht. Het landelijke woord van 2013 was overigens de selfie. Er circuleren onder mijn collega’s alweer lijstjes met de genomineerden voor 2014, maar ik ben ook zeer nieuwsgierig naar úw ideeën hierover. Ik hoop dan ook dat u mij die wilt toezenden via het onderstaande mailadres, dan worden ze zorgvuldig in de discussie ‘meegewogen.’

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s