Illegaal vuurwerk is ‘de norm’ geworden…


cobra6Mijn pa zaliger was ambulanceverpleegkundige en als het om vuurwerk ging had hij alles wel zo’n beetje gezien. Hij kon dan ook in geuren en kleuren vertellen over Dordtse, Zwijndrechtse of Sliedrechtse leeftijdgenootjes die voortaan een paar vingers, een hele hand of het licht in hun ogen moesten missen en dat deed hij niet om mijn broertjes en mij te pesten maar om te voorkomen dat wij met vuurwerk zouden gaan experimenteren. Hij had wel door dat verbieden het verlangen alleen maar groter zou maken en dus móchten we als pre-bubertjes vuurwerk afsteken, maar niet zonder toezicht: we kregen allemaal een sigaar, elke handeling werd verbaal streng begeleid en hij brulde héél hard ‘Afblijvuh!’ als iemand een ‘blindganger’ een tweede kans wilden geven. ,,Nóóit doen!’ voegde hij daar dan aan toe, want in de kleine uurtjes van het nieuwe jaar stond ‘die ouwe’ (dat was een koosnaampje hoor) nog meer op scherp dan die incidentele rotjes die niet afgingen.
Ik ben er van overtuigd dat de meeste vaders van nu dezelfde angsten hebben als hun eigen vaders vroeger en dat zij ook zeker hun verantwoordelijkheid pakken. Toch is het vandaag de dag wel degelijk anders, want de meeste pubers búiten het ouderlijk zicht halen tegenwoordig hun neus op voor die ‘gewone’ knallers die je in de winkel kunt kopen. Daarmee sta je namelijk voor joker, want die dingen stellen niks voor, vergeleken met dat makkelijk verkrijgbare ‘Belgische’ of ‘Oostblok-vuurwerk,’ (strijkers, vlinders, nitraten en piraten) met minstens drie keer zo veel explosiekracht. Want dát is de norm geworden en voor de politie is daar nauwelijks tegenop te knokken.
We worden in dit land tegenwoordig bijna hysterisch als iemand een peuk opsteekt, als een 17-jarige een biertje drinkt of als kleuterlief een boterhammetje met hagelslag in zijn trommeltje heeft zitten, maar dat we hier weken lang lijf en leden riskeren, dat ouderen de deur niet meer uit durven, dat honden getraumatiseerd raken en dat eenden, zwanen en op straat verkerende katten, moedwillig verminkt worden is kennelijk minder belangrijk. Ik zeg dus: kappen met dat vrije afsteken… het is zóóó achterhaald.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s