Dordtse kerstmarkt is ‘the place to be’ geworden


kerstmarkt-dordrechtDruk, druk, druk, maar aangenaam druk. Mild weer, lampjes, ‘glühwein,’ muziek, schuifelen op de Voorstraat, plassen bij de Hema, kleurrijk versierde bootjes in de havens, mooie etalages, sfeer op ‘de pleinen,’ een beetje wringen in de Grotekerksbuurt, op-en-top-gezelligheid bij de sing-a-long op het Stadhuisplein en lange rijen met voldane ‘thuisgangers’ op de late zondagmiddag bij de bushaltes aan de Spuiboulevard.
Op een paar probleempjes na (dronkenlappen vielen verkeersbegeleiders lastig, stroomstoring op de Grote Markt) is het allemaal uitermate succesvol verlopen. De Dordtse kerstmarkt is uitgegroeid tot een ijzersterk ‘merk,’ al is dat een conclusie die ik louter op mijn gevoel baseer: los van de getalletjes (zonder vrijdag is het nooit eerlijk vergelijken) is het evenement, niet alleen voor Dordtenaren en streekgenoten, maar voor mensen uit álle windstreken (ik hoorde opvallend veel Vlaams, Engels en Duits) nu toch écht wel DE kerstmarkt van Nederland, ofwel ‘the decemberplace to be’ geworden.
Het begon allemaal wat droevig, met die afgelasting wegens stormdreiging van de vrijdag en daar was – daar kón je op wachten – ook wel enige kritiek op. Die werd – daar kon je óók op wachten – heviger toen bleek dat het die middag en avond qua weer eigenlijk allemaal reuze meeviel. Toch vind ik het een goeie beslissing… achteraf is een uhhh… rendier in z’n reet kijken en ik zou zeker niet in de schoenen van de verantwoordelijken willen staan als er die vrijdag ongelukken gebeurd zouden zijn.
Tóch heb ik nog een puntje van kritiek, al moet ik dat eigenlijk bij de banken neerleggen. Op zaterdagmiddag- en zaterdagavond heb ik (en ik was zeker niet de enige) veel mensen moeten uitleggen waar de dichtstbijzijnde pinautomaat was. Geloof me… da’s een flink stuk lopen vanaf de havens of de Grote Kerk en daar werd dan ook dikwijls over gemopperd.
En tot slot… ik denk dat de organisatie wel eens zou mogen overwegen om de kerstmarkt met een (donder)dagje (‘aan de voorkant’ dus) te verlengen. Ik weet het… da’s makkelijk praten, want organisatorisch geen sinecure, maar ‘het merk’ is er zeker sterk genoeg voor.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s