‘Hé dinges… jij werkt toch bij de krant?’


peeAls ik de supermarkt verlaat en met twee zware boodschappentassen via de Spuiboulevard richting Vest sjok, haalt hij me in ter hoogte van het nieuwe koffietentje aldaar.
,,Hé, uuuh… dinges,’’ roept hij, want hij kan nu eenmaal geen namen onthouden, dus heet iedereen dinges. Ik draai me om en hij wenkt me naar het dichtstbijzijnde bankje, waar ik naast hem plaats neem. Frederik, notoir innemer en buitenslaper kijkt me langdurig aan, alsof hij zich zeker wil stellen dat ik het ook daadwerkelijk ben, bietst vervolgens een sigaret, slaat mijn vuurtje af en haalt een keukenaansteker tevoorschijn waarmee hij zijn peuk bijna tot aan de filter in lichterlaaie zet. ,,Hé dinges… jij werkt toch bij de krant?’’
Ontkennen heeft geen zin, want hij heeft inmiddels een ouwe AD uit zijn binnenzak getoverd en tikt met zijn vinger op het bewijsmateriaal, namelijk het fotootje bij mijn dagelijkse column. Dan pakt hij nog een papiertje uit een andere zak en overhandigt me dit zwijgend. Ik lees dat hij binnenkort moet voorkomen wegens openbaar urineren en het beledigen van een ambtenaar in functie. ,,Ben je onschuldig dan?’’ vraag ik hem. ,,Nou ja, ik stond in de Voorstraathaven te pissen en dat mag zeker niet op koopavond. ,,Nee, dat mag niet,” bevestig ik. ,,Óók niet op andere avonden en al helemaal niet om de hoek van het politiebureau vlakbij het Stadhuis. Maar wat heb je dan tegen die agenten gezegd?’’
Frederik haalt zijn schouders op. ,,Nou, helemaal precies weet ik het niet meer en het waren ook geen echte popo’s, maar van die hulpagenten, weet je wel. Die ene kende ik wel en da’s nou niet bepaald de slankste, dus ik zei: de laatste keer dat ik je zag had je veel kilo’s verloren… die heb je zeker weer teruggevonden? Dat vond ze niet leuk, want ik had meteen een prent te pakken. Snap jij dat nou?’’
Ik probeer niet in de lach te schieten en krijg een hoestbui. ,,Het is gewoon niet eerlijk en jij moet daar werk van maken door het in de krant te zetten.’’
Toen ik weer wat terug kon zeggen beloofde ik hem dat plechtig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s