Geachte schepenen van Geertruidenberg,


GeertruidenbergNu de feiten eindelijk op tafel liggen moet het maar eens afgelopen zijn met dat eeuwige gezemel over wie zich Hollands oudste stad mag noemen. Buiten het feit dat jullie al vanaf 1815 Brabanders zijn (en da’s al erg genoeg) is het nu wel duidelijk dat die eretitel ons en alleen ons toekomt. Jullie, daar in dat boerengat, dat zelfs qua uiterlijk een zwakke mini-carbonafdruk van het enige echte Dordt is, doen er voortaan beter aan om een toontje lager te gaan zingen. Daar hoeft verder geen rijdende rechter meer aan te pas te komen, want de feiten spreken voor zich: onze oudst bekende stadsrechten dateren uit het jaar 1220 en dat jullie pathetische marktrechten zeven jaar ouder zijn zegt verder helemaal niks, noppes, nada.
Uit een oorkonde van de Graaf van Holland – en die had er verstand van – blijkt dat Dordrecht al rond het einde van de twaalfde eeuw een heuse stad was omdat de graaf (sympathieke man overigens) daarin spreekt van poorters (stedelingen), schepenen (een soort wethouders) en gilden. En die bestaan alleen in een stad met eigen rechten. Beste Geertruidenbergers… jullie telden toen nog niet eens serieus mee en laten we eerlijk zijn, dat doen jullie vandaag de dag nog steeds niet. Zorg nou eerst maar eens dat je iemand hebt die het Groot Dictee der Nederlandse taal wint en dat je op eredivisieniveau een potje mag meevoetballen, dan spreken we misschien nog wel eens een keertje af. En trouwens, zie ik jullie naam wel eens op het digitale landkaartje van de NOS-weerman voorbij komen? Nee hè? Wij staan er tegenwoordig wél op, terwijl jullie in het journaal hooguit een onbestendige vlek onder de Biesbosch zijn. En komt Willem-Alexander bij jullie soms zijn eerste enige echte Koningsdag vieren? Hij kijkt wel mooi uit. Op alle naambordjes, op alle auto-, fiets- en wandelkaarten van de ANWB en in alle VVV-gidsjes staat vanaf volgend jaar ‘Dordrecht, oudste stad van Holland.’ Klaar, zand er over, dikke dis, nooit meer over beginnen, want anders sturen we onze hofnar Gijp op jullie af.

 

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s