Over vuurwerk, boeren, klagers, cijfers en draagvlak…


knalMet getalletjes kun je vele kanten op, dat is me na een half mensenleven in de journalistiek inmiddels wel duidelijk.
Politici weten een verkiezingsnederlaag vaak in een positieve context te plaatsen door met cijfers te goochelen: ,,Toegegeven, we hebben nu minder stemmen dan bij de laatste verkiezing, maar als je het afzet tegen dat enorme verlies van acht jaar geleden zitten we in een stijgende lijn.’’ Ruim 3,7 miljoen mensen keken zondagavond naar Boer zoekt Vrouw. De populariteit van dit über-kneuterige kijkcijferkanon kán iets zeggen over de vertrutting van onze samenleving of over onze gemeenschappelijke hang naar simpeler tijden, maar je kunt zo’n getalletje ook anders ‘lezen.’ Ruim 12 miljoen mensen hebben níet gekeken en dat schept ineens een heel ander beeld. Met getalletjes wil de politiek (van lokaal tot nationaal) nog wel eens aantonen dat er ergens ‘draagvlak’ voor is. Neem nou vuurwerk… ik vind (ben het eens met GroenLinks) dat we moeten kappen met vrij afsteken. Waarom? Omdat er té veel ongelukken gebeuren, omdat er té veel gesloopt en verbrand wordt, omdat het gebruik van illegaal vuurwerk meer en meer ‘gemeengoed’ wordt, omdat ouderen niet meer naar buiten durven en omdat huisdieren trauma’s oplopen. Wat ooit een leuke traditie was, is ernstig uit de klauwen gelopen… vind ik. Maar is dat ook cijfermatig aantoonbaar? In de Drechtsteden hebben rond oud en nieuw zo’n 1600 mensen geklaagd over vuurwerkoverlast. Dat zijn er best veel, maar je zou ook kunnen concluderen dat het reuze meevalt aangezien er vele tienduizenden mensen níet geklaagd hebben. Getalletjes zijn dus bedrieglijk: relatief veel ‘Dordtse’ klachten kwamen uit het buurtje Visserstuin en dat is opvallend aangezien in deze buurt weinig mensen ‘van buiten’ rondlopen. De klagers klaagden daar over het vuurwerk van de kinderen uit hun eigen leefomgeving… over hun ‘eigen’ kinderen dus. Dat kán natuurlijk iets zeggen over die ‘ondeugende’ jeugd aldaar en hun kennelijk ruime vuurwerkbudget, maar ook iets over de ‘ergernisdrempel’ van hun ouders. Visserstuin… mmmm… daar ligt toch ook die overlast veroorzakende voetbalclub OMC?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s