Het gros stond daar blijkbaar puur voor de handel…


hebdo,,Daar word je toch helemaal gek van? Hier moet je nou eens kijken.’’ Mijn oud-collega Jean, met wie ik op een verwarmd terras aan de koffie zit, haalt zijn telefoontje tevoorschijn en tovert de website van Marktplaats tevoorschijn. ,,Het is nou ook weer niet dat ik écht verbaasd ben hoor, want je kon er natuurlijk op wachten, maar als ik zoiets zie schaam ik me eerlijk gezegd dat ik Hollander ben.’’
Ik snapte nog steeds niet wat hij nou bedoelde, maar de uitleg kwam snel. ,,Vijfhonderd exemplaren van Charlie Hebdo zijn, vanuit Frankrijk, naar Nederland gestuurd en nu al, terwijl het nog ochtend is, zie ik dat er al meer dan honderd via Marktplaats worden aangeboden, soms zelfs voor honderdvijftig euro of meer. Vind je dat nou niet schandalig, dat er Hollanders zijn die zelfs in terrorisme nog handel zien?’’
Ik had het nog niet eens zo bekeken… sterker nog, toen ik op televisie al die mensen in de rij zag staan dacht ik, goh, wat een mooie solidariteit van mijn landgenoten, maar kennelijk was dat dus naïef gedacht, want het gros stond daar blijkbaar puur voor de handel.
Jean, die eigenlijk Jan heet, is inmiddels gepensioneerd, na een half leven in Parijs te hebben doorgebracht als correspondent voor diverse kranten waarvan de meeste al niet eens meer bestaan. Sinds een jaar of twee woont hij weer in Nederland, in Zutphen of alle places, want daar woont zijn nieuwe, zoveelste vriendin (ik hou het niet meer bij) met wie hij vaker door Parijs struint dan door Gelderland. Vandaag combineert hij een bezoek aan het Dordrechts Museum met een bezoek aan mijn persoontje. Uit een modieus koffertje haalt hij het jongste nummer van het betreurde tijdschrift tevoorschijn en overhandigt me dat plechtig. ,,Speciaal voor jou in Parijs gekocht… maar laat ik je niet op Marktplaats tegenkomen, want dan kom ik het persoonlijk weer terughalen.’’ Aan zijn gezicht kan ik zien dat hij het niet eens grappig bedoelt.
Toen ik het blad gisteren doorlas viel het me vooral tegen. Franse humor is kennelijk niet de mijne. Toch zou ik het voor geen goud kunnen verkopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s