Ik vond het al zo raar dat ik de enige was…


boatEen jaar of tien geleden tufte ik in een geleend polyester roeibootje met fluistermotor door de binnenstad, niet wetende (ja, ik ben een sukkel) dat ik hartstikke illegaal bezig was. Dat hoorde ik pas later die dag van een ouwe schipper die op zijn balkonnetje aan het water van het zonnetje zat te genieten. Intussen had ik wél een fantastische middag gehad, plus ongelooflijke mazzel dat ik niet was aangehouden en beboet. Die hele middag had ik mijn hoofd gebroken over de vraag (ik zei het al.. sukkel) waarom ik zo’n beetje de enige was die hier rondtoerde. Ik vond het maar vreemd dat het op deze bloedmooie plekjes niet bulkte van de bootjes. Is Dordt dan zó onbekend als waterstad? De eigenaar van het geleende bootje (hij was op vakantie en ik zorgde voor zijn kat, zijn plantjes én zijn fluisterbootje dus) vertelde me later dat het overgrote deel van de Dordtse binnenhavens alleen toegankelijk is mét ontheffing. Ik beschouwde dat destijds als een gemiste kans voor Dordt, dat zich zo graag mag profileren als het ‘Venetië van het Noorden.’
Meer recreatie mogelijk in Voorstraathaven,’ luidde de kop boven een bescheiden artikel in deze krant, een week of wat geleden. Toen ik dat las werd ik er oprecht blij van, want als alle plannetjes en ideetjes die in dit artikel de revue passeerden, doorgezet worden zal de stad er, qua levendigheid én als toeristentrekpleister aanzienlijk op vooruit gaan. De gemeente wil het water van de Voorstraathaven en de Wijnhaven in de nabije toekomst namelijk beter gaan benutten voor recreatie en toerisme, hetgeen er in de praktijk op neer komt dat de regels om hier te mogen varen drastisch versoepeld worden. Als het allemaal écht doorgaat is het straks zelfs mogelijk om op verschillende plekken in de binnenstad aan te leggen, zoals bijvoorbeeld aan de Visbrug, achter de loempiakraam van Xuan. Ook wil de gemeente voortaan serieus gaan meewerken aan verzoeken van horecabedrijven die terrassen op het water willen realiseren. Een prima idee, volgens mij en eigenlijk iets dat natuurlijk al véél en véél eerder had moeten gebeuren. Ach… beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. 

 

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s