Die voormalige GGD krijgt trekjes van de Spaanse inquisitie


spanishHeel gek, maar elke keer weer, als ik in mijn krant iets lees over de Dienst Gezondheid en Jeugd, krijg ik spontaan okselvlekken, brandend maagzuur en braakneigingen. Gek eigenlijk, want dat had ik nou nooit toen deze instelling nog gewoon GGD heette. Mijn weerzin komt enerzijds voort uit het gegeven dat deze instelling er zo’n enorme financiële en organisatorische chaos van heeft weten te maken en dat die malaise nu weer mag worden gladgestreken uit uw en mijn portemonnee. Bij deze instelling heerste de afgelopen jaren een dodelijk chefcultuurtje, werkte men structureel ‘zo dicht mogelijk langs elkaar heen’ en wist in héél veel gevallen de ene hand niet wat de andere deed. In goed Nederlands noem je dat wanbeleid en omdat de bestuurlijke constructie (veelal onkundige raadsleden uit de aller-kleinste gehuchten die in het duister tastende wethouders moesten controleren) simpelweg te ingewikkeld is, kun je rustig spreken van ‘wanbestuur op een organisatorisch wangedrocht.’
Daarbij komt ook nog eens dat deze te groot gegroeide instelling voortdurend bezig is haar eigen bestaansrecht te rechtvaardigen. Dat openbaart zich vooral in overdreven controle-acties waar de Spaanse inquisitie nog een puntje aan kan zuigen… zoals nu weer die malle drijfjacht op vakantiegangers die hun kroost een dag te vroeg van school halen. Geloof me, we zijn het in dit land heus wel met elkaar eens over het feit dat onze kinderen niet te dik moeten worden, dat ze niet al in hun vroegste jeugd aan de tap moeten hangen, dat ze niet moeten roken en dat ze op schooldagen ook daadwerkelijk op school dienen te zitten. Maar die enorme heksenjacht die de afgelopen jaren in dit land ontketend is richting caféhouders, slijters, papatverkopers, schoolbestuurders en supermarktcaissières, met als doel een perfecte jeugd te creëren, begint de laatste tijd wel héél Noordkoreaans aan te doen. Het opvoeden van jongeren op zoek naar de grens van ‘het toelaatbare’ hoort bij de opvoeders te liggen en niet bij ‘een dienst.’ Opvoeden is verder vooral een kwestie van vallen en opstaan, verpakt in een bedje van liefde, bezorgdheid en veel goede bedoelingen. Excessen hou je altijd.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s