Gelijk kun je hebben, krijgen of ‘halen’


rightAls deze column uit slechts één woord mocht bestaan, dan zou dat ‘verongelijkt’ zijn. Het is namelijk al weken achtereen zo’n beetje hét thema in deze krant: vinden dat je gelijk hebt, dat niet hebben en óók niet krijgen, maar ondanks dat, tóch doorgaan met proberen je gelijk te ‘halen.’ Neem nou die malle Pietje die voor de deur van het politiebureau zit, omdat hij zich onheus bejegend voelt door twee politieagenten. Die hadden meneertje brulboei die, een maand of wat geleden iets te luidruchtig op het politiebureau ‘ergens over’ (weet iemand nog waarover?) kwam klagen, keurig onder de okseltjes gepakt en het pand uitgezet en nu moeten er excuses komen, want Piet heeft gelijk… vindt hij. Niet dus, concludeerde onlangs een onafhankelijke klachtencommissie, maar verongelijkte Piet laat zich zijn nieuwe dagbesteding, inclusief aandacht, niet ontnemen. Ijzerenheinig blijft hij op zijn campingstoeltje zitten waar hij nét zo lang zijn adem in houdt totdat hij blauw wordt in de hoop dat de dienders in kwestie op een dag héél hard gaan roepen ‘Sorry Piet.’
Not gonna happen… als Protest-Piet blauw wordt loopt hij hooguit het risico dat hij nóg meer op Grote Smurf gaat lijken. Als ik even voortborduur op het thema verongelijkt, kan ik natuurlijk niet om klaagbriefkanon en treitertijger Karasahin heen (,,Ik ga gewoon door, want wie schrijft die blijft’’) en wandelen we ook nog even langs gebouw De Munt waar een groepje ZZP’ers in de creatieve sector het verdomt om, tegen eerder gemaakte afspraken in, plaats te maken voor een betalende huurder. De afspraak was dat ze tijdelijk in het gebouw mochten verblijven, dat intussen wél te huur en te koop bleef staan. Nu de gemeente een huurder heeft gevonden, moeten ze gewoon fair zijn en plaats maken. Voor die paar kunstenaars, die over het algemeen geen droog brood verdienen, vind ik dat reuze vervelend, maar er zitten ook een paar ondernemers tussen (reclamebureautje, architect) waarbij ik denk… dá’s lekker makkelijk ‘ondernemen’ voor een paar tientjes in de maand aan energiekosten. Ik zeg: pak je verlies of ga écht een marktconforme huur betalen, maar wees vooral niet verongelijkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s