‘Oudje’ is een rotwoord en duurzaam een hol begrip


oldieHet stoort me ernstig en helaas maakt ook mijn krant zich er nog wel eens schuldig aan, al wil ik daarbij wél graag als verzachtende omstandigheid aanvoeren dat er volgens mij geen boze opzet achter zit. Het gaat mij om het gebruik van een specifieke woord in krantenkoppen, dat kennelijk vooral lekker handig is bij het zogeheten ‘sluitend’ maken van een kop boven een artikel. Dat woord is ‘oudje’, en afgelopen zaterdag trof ik het weer eens aan in de krantenkop ‘Oudjes krijgen hulp op locatie.’ Gelukkig wordt in het stuk verder de term ‘ouderen’ gebruikt, waaruit ik opmaak dat de verslaggever in kwestie het niet in zijn hoofd zou halen om senioren in dit land aan te duiden met de badinerende term ‘oudjes.’ In de lift van het Sterrenwiel (ik ging op bezoek bij mijn moeder) sprak een oudere man mij aan op het herhaaldelijk gebruik van ‘oudje’ in krantenkoppen. ,,Jullie maken een prima krant die ik met veel plezier lees, maar als ik dat woord weer eens zie staan krijg ik het gevoel dat ik geen serieus te nemen mens ben. Ik voel me dan als het ware neergezet… weggezet. Zou je dat alsjeblieft willen doorgeven aan de hoofdredactie?’’ Bij deze dus.
Een ander woord waar ik steeds meer moeite mee heb is ‘duurzaam.’ Ik kwam het de afgelopen twee weken (ik ben maar eens gaan turven) meer dan veertig keer tegen in folders, reclamespotjes, politieke debatten en in krantenkoppen. Ik kan dat woord niet meer horen of lezen zonder heftig te gapen. Dat staat overigens los van de betekenis ervan. Volgens het Genootschap Onze Taal betekent duurzaam onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast, relatief milieuvriendelijk en grondstofbesparend’. Dáár kan ik natuurlijk niks op tegen hebben, in tegendeel zelfs, maar het woordje is inmiddels ‘gekaapt’ door reclamejongens en politici en nu al zo vaak misbruikt dat het een leeg begrip geworden is. Nu ik onlangs in een foldertje las dat een snackbar in deze stad tegenwoordig duurzame kroketten aanbiedt, heb ik mijn buik er helemaal vol van.

Eén reactie

 1. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing.

  I have had a tough time clearing my thoughts in getting my
  thoughts out. I do take pleasure in writing however it just
  seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost just
  trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
  Cheers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s