Immense lichtbakken zetten de ware stad in de schaduw


LichtbakkenTja, die enorme lichtbakken die héél ongegeneerd MediaMarkt schreeuwen… wat moet je daar nou van zeggen? Uuuh… ‘weg ermee’ misschien? Als het aan mij ligt wel, maar ik ben natuurlijk niet naïef, want aan een, laten we zeggen wat strenger reclamebeleid… een beleid waarin meer rekening wordt gehouden met het ‘gezicht’ van deze monumentenstad, durft volgens mij geen gemeentebestuur zich te wagen. Al zeker niet in deze tijd, waarin deze bescheiden provinciestad onder de rook van alleseter Rotjeknor al snel noodgedwongen op de knietjes gaat voor nagenoeg elke ondernemer die het zich verwaardigt om zich op dit eiland te vestigen. Dát begrijp ik dan ook wel weer… liever een paar brulapen dan nog meer leegstand… maar ondertussen vind ik dat de binnenstad wel héél ernstig onder reclamevervuiling gebukt gaat. De buren aan de overkant van MediaMarkt hebben er in ieder geval veel last van en ik leef met ze mee, want het lijkt me niet bepaald een pretje om nagenoeg volcontinu door die electronica-gigant in het volle licht te worden gezet. Die enorme reclame-uitingen van al te schreeuwerige winkelketens zijn mij al jaren een doorn in het oog. Eerder al schreef ik over die foeilelijke geel met blauwe lichtbakken van de Zeeman, over dat migraine veroorzakende rood met geel van de Wibra en over nog zoveel meer van die ‘schreeuwlelijkerds’ die het ware Dordt, het charmante Dordt, nagenoeg onzichtbaar maken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat zo’n beetje alle Nederlandse steden, als gevolg van oppermachtige winkelketens, tot eenheidsworsten verworden zijn. Ik hou dan ook mijn hart vast voor de borden en de lichtbakken van Dirk en Primark die er ook nog aan zitten te komen. In de Braziliaanse stad Sao Paulo is dit soort allesoverheersende winkelreclame sinds 2007 verboden. Veel inwoners werden er letterlijk onpasselijk van en een actiegroep wist deze breed gedeelde ergernis op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. Maar liefst 15.000 reclameborden werden weggehaald en de inwoners voelen zich, zo wees onderzoek uit, sindsdien een stuk gelukkiger en vele malen trotser op hun stad. Wanneer staat er in Dordt een actiegroep op?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s