De dominee domineert in Urk aan de Merwede


refo‘Hoedjesdag’ noemen wij thuis de zondag en de ontstaansgeschiedenis van dat begrip heeft alles te maken met Sliedrecht en een voormalig collega die daar ooit zijn ogen uitkeek. Het is alweer zo’n twintig jaar geleden dat een oude schoolvriend (we zaten samen op de journalistenschool) de redactie van deze krant kwam versterken. Hij was afkomstig uit een zeer landelijk en katholiek deel van Nederland en dus vielen hem, toen hij zich in deze regio ging vestigen, een paar dingen op die mij, doorgewinterde Zuidhollander, eigenlijk niet eerder waren opgevallen. Zo had mijn collega nog nooit zoveel hoogbouw en industrie bij elkaar gezien (,,Dat hebben wij thuis niet’’) en hij vond die reusachtige bouwwerken dermate fascinerend dat hij nagenoeg elke vrije dag benutte om ritjes naar Rotterdam en Europoort te maken. Zo mogelijk nog verbaasder dan naar Rotterdamse wolkenkrabbers keek hij toen we een keer op een zondag met de auto voor een zebrapad in Sliedrecht moesten stoppen omdat er een karavaan aan kerkgangers overstak. Die mensen keken ernstig uit hun ogen en droegen stemmige, ietwat sombere kleding; de dames waren gehuld in lange rokken en jurken met daaronder zwarte kousen en laarsjes, ze hadden hun haar in knotjes en bijna iedereen droeg een hoed of een hoedje. Niks bijzonders, althans, niet in mijn ogen, want in deze regio (het zuidelijkste deel van de bible-belt) wonen nu eenmaal veel mensen die gereformeerd zijn dus dat beeld ben ik gewend. Mijn collega keek echter zijn ogen uit, overigens zonder enige spot, maar puur omdat hij het zo fascinerend vond. Ik moest hieraan terugdenken toen ik las dat het Sliedrechtse PvdA-gemeenteraadslid Anton van Rees het over ‘de verUrking’ van Sliedrecht had. Hij maakte deze opmerking naar aanleiding van nieuwe regels voor de zondagsrust, die de gemeenteraad deze week heeft vastgesteld. Die regels bepalen dat evenementen op zondag alleen nog maar ten noorden van de A15 mogen plaatsvinden. Lekker ver weg dus, op het industrieterrein en de sportvelden want, óók in 2015, domineert in het baggerdorp nog altijd de dominee en regeren de hoedjes. Forever hoedjesdag in Urk aan de Merwede… óók voor niet gelovigen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s